BIH

USK prošle godine posjetilo 12.000 turista

USPJESI Prirodne ljepote sve privlačnije gostima

I. NUSPAHIĆ-ŠILJAK

19.3.2015

Svojim prirodnim ljepotama, posebno onima koje se nalaze u zoni Nacionalnog parka „Una“, Unsko-sanski kanton svake godine bilježi porast broja turista, kako iz naše zemlje i regiona tako i iz Malezije, Južne Koreje, Kuvajta, Bahreina, Tajvana, Venecuele.

Nerealni podaci 

Prema podacima Turističke zajednice USK, ovaj kanton prošle godine posjetilo je više od 12.000 turista, od toga 7.000 domaćih i skoro 5.000 stranih. U istom periodu ostvareno je 18.169 noćenja. 

Međutim, ovo nisu stvarni statistički podaci. Problem je u neprijavljivanju turista od pružaoca smještajnih kapaciteta, o čemu su već upozoravali iz TZ USK.  

- Podaci kojima raspolažemo su iz 16 smještajnih jedinica, a ukupno ih je 48 registriranih na području Kantona. Ovaj problem mora se što prije riješiti na način da se poduzmu konkretni koraci u promjeni stava pružaoca smještaja. Samim tim i podaci o broju turista bit će tačniji - kazala je Hanka Gonilović, stručni saradnik u TZ USK. 

hanka-gonilovic

Gonilović: Promjena stava

Gonilovac ističe da ugostiteljski radnici i vlasnici smještajnih kapaciteta u općinama Velika Kladuša, Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac prošle godine nisu prijavili nijednog turistu, dok isti problem imaju i s određenim hotelima, motelima i prenoćištima u Bihaću.  

Samostalni vodiči

Turiste u USK najviše privlači područje NP „Una“, rijeka Una te brojni kulturno-historijski spomenici za čiju prezentaciju je zaduženo oko dvadesetak samostalnih turističkih vodiča.

Posjeta Sokocu

- Stalno učešće na sajmovima doprinosi da se broj turista svake godine povećava. U ponudi ćemo uskoro imati i posjetu Starom gradu Sokolac u Bihaću - dodala je Gonilović.

18.169 noćenja ostvareno prošle godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.