BIH

SUD BIH Presuda Turkovićevom klanu 16. aprila

Okončan drugostepeni postupak zločinačkoj organizaciji

A. ALJIMI

20.3.2015

Sudski proces stoljeća, koji se u Sudu BiH vodio protiv do sada najmonstruoznije zločinačke organizacije Zijada Turkovića, i u drugostepenom postupku je okončan, a presuda je zakazana za 16. april ove godine. Prvostepenom presudom Turkovićev klan osuđen je na ukupno 100 godina robije. Turković i Milenko Lakić dobili su po 40, Saša Stjepanović 12, Fadil Aljović pet i Muamer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.

Prijetnje i pritisci

I drugostepeno suđenje bilo je mučno i dugotrajno te propraćeno prljavim, zakulisnim radnjama, prijetnjama, pritiscima i pokušajem atentata na postupajuću tužiteljicu Dianu Kajmaković, kada su joj na kočnicama vozila presječeni kablovi. Zaštićeni svjedok Isljam Kalender odbio je svjedočiti iz straha za svoj i živote članova svoje familije. Iako su odbrane oštro insistirale da Kalender svjedoči putem videolinka, on je to odbio.  

Videosnimak njegovog saslušanja u prvostepenom postupku prikazan je u sudnici. 
Kalender je iznova opisao stravične detalje ubistava Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas-Kortez, detalje pljačke aerodroma, kada je ukradeno 2,5 miliona maraka, te shemu krijumčarenja heroina i kokaina. 

Sead Dumanjić, svjedok pokajnik koji se nagodio s Tužilaštvom te je priznao krivicu, nakon čega je osuđen na pet godina zatvora, ponovo je poručio Turkoviću da “nema više živih svjedoka, da ih je sve pobio”. On je do u detalje opisao kako su likvidirani Mario Tolić i Verner Ajdari u kući na Bistriku. Slike leševa ponovo su zgrozile javnost, koja je shvatila da se uistinu radilo o najsvirepijoj grupi zločinaca koji su ordinirali na našim prostorima. 

Tome u prilog ide i činjenica da su i sami visokorangirani pripadnici Turkovićeve bande Sead Dumanjić i Isljam Kalender, s pozamašnim policijskim dosjeima, strahujući od toga da će ih Turković likvidirati, jer su, kako se i poslije pokazalo, za njega bili pogubni svjedoci, sve priznali, a kazali su i gdje se nalaze grobnice sa žrtvama.   

Osvanuli Bilbordi

Istraga u ovom predmetu započela je nestankom Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Njima se tokom 2010. godine izgubio svaki trag, pa je Tolićeva porodica prijavila nestanak policiji. U međuvremenu su u Sarajevu i Zenici osvanuli bilbordi s fotografijom na kojoj su bili Ajdari i Tolić. Niko tada nije ni sanjao da će se poslije ovoga početi odmotavati stravično klupko zločina Turkovićevog klana. 

Ključni moment, prema mišljenju visokorangiranih policijskih istražitelja, bio je kada se Hajrudin Memović polakomio te je Tolićevoj porodici ponudio na prodaju čahure metaka kojima je on likvidiran. Kontaktirao je Lolu, brata ubijenog Tolića, te je zakazan sastanak u Sarajevu. Naravno, Memovića su sačekali specijalci te je uhapšen. 

Među Turkovićevim ljudima zavladala je panika, jer su svi znali koliko ih godina robije čeka ako budu otkriveni. Tada Šejla Turković, u nadi da će skrenuti istragu od svog supruga, zajedno s njim odlazi u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, gdje su tobože ponudili svoje iskaze te pomoć u rješenju slučaja. 

Na ovu zamku istražitelji nisu nasjeli. Isprepadani Kalender i Dumanjić javili su se tužiocima Diani Kajmaković i Olegu Čavki te su ispričali sve što su znali. Obojica su tokom svjedočenja potvrdila da im je to spasilo živote, jer bi ih Turković sigurno uklonio. 

Šejlina uloga u klanu 

Kalender i Dumanjić, koji su bili krucijalni svjedoci u ovom predmetu, kazali su u svojim iskazima da je Turkovićeva supruga Šejla bila itekako umiješana u krivična djela zločinačke organizacije njenog supruga. Njih su dvojica više puta ponovila da je heroin miješan u Šejlinom stanu u naselju Grbavica. Također, Šejla je evidentirala promet droge, koju je banda njenog supruga prodavala, te je brojala novac koji se prao u firmi u Makedoniji. Prilikom pretresa Turkovićeve kuće oduzet je smeđi rokovnik, u kojem su bile popisane šifrirane pošiljke kokaina i heroina, što je prezentirano u sudnici. 

untitled-1

Šejla Turković: Brojala novac

Protiv Šejle se, također, vodi postupak u Općinskom sudu u Sarajevu zbog prijetnji smrću sarajevskom advokatu Izetu Baždareviću. 

Zikini ljudi koji su priznali krivicu 

Sedam članova Turkovićevog klana potpisala su još u prvostepenom postupku sporazume o priznavanju krivice te su im izrečene zatvorske kazne.

- Danijel Planinčić osuđen na šest i po godina

- Sead Dumanjić osuđen na pet godina

- Željko Đurić osuđen na četiri godine

- Dragiša Rajak osuđen na dvije godine

- Hajrudin Memović osuđen na pet godina

- Mirza Drinić osuđen na 12 mjeseci

- Ermin Delić osuđen na 12 mjeseci

Ubijena trudna djevojka

Ogromna smetnja Turkoviću bio je Mithat Mekić Miki. Turković je s Lakićem likvidirao Mekića i njegovu trudnu djevojku Lusiju Salas-Kortez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.