BIH

Zabrinjavajući podaci Agencije za statistiku BiH: Cijene dramatično rastu!

Hrana, piće i režije značajno su poskupjeli u našoj zemlji

Es. DRAGUNIĆ

23.3.2015

Hrana, piće i režije značajno su poskupjeli u našoj zemlji! Cijene nekih proizvoda u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine više su i za 6,6 posto, kao što je to slučaj s alkoholom i duhanom, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. Zbog toga su građani prinuđeni „odbijati od usta“ da bi preživjeli.

Stati ukraj

Prema tim podacima, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti skuplji su za 1,2 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1 posto, zdravstvo za 1,8 posto, komunikacije za 0,2 posto, rekreacija i kultura za 0,7 posto, obrazovanje za 2,1 posto, a restorani i hoteli za 0,3 posto.

U udruženjima potrošača kažu da slobodno tržište omogućava formiranje cijena po želji trgovaca i da je tome teško stati ukraj. Više puta su ih, kako kažu, na to upozoravali, ali bez uspjeha. Poručuju da cijene „svakodnevno idu gore“.

- Mnogi trgovci su pribjegli akcijama, pogotovo u velikim tržnim centrima, povećaju cijenu za 10 posto, pa je onda snize za pet posto i tako varaju građane. Pokušavali smo tome stati ukraj. Rekli su nam da je slobodno formiranje cijena. Praktično, može raditi ko šta hoće - kazala je Fadila Hadžić, predsjednica Udruženja građana HNK Klub potrošača Mostar.

Nova poskupljenja

Rast cijena nafte i naftnih derivata razlog je poskupljenja osnovnih životnih namirnica, smatra Gordana Bulić, predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK.

gordana-bulic

Foto: Avaz (Bulić: Upozoravali trgovce)

- Nadamo se da će se ovakve cijene zadržati barem neko vrijeme na ovom nivou te da ne bi trebalo biti novih poskupljenja - rekla je Bulić.

Rast cijena u februaru u odnosu na januar

  • Hrana i bezalkoholna pića za 0,8 posto
  • Obrazovanje za 0,7 posto
  • Zdravstvo za 0,3 posto

Rast cijena u februaru 2015. u odnosu na isti mjesec 2014. godine

  • Alkoholna pića i duhan za 6,6 posto
  • Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,2 posto
  • Namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1 posto
  • Zdravstvo za 1,8 posto
  • Komunikacije za 0,2 posto
  • Rekreacija i kultura za 0,7 posto
  • Obrazovanje za 2,1 posto
  • Restorani i hoteli za 0,3 posto

Anketa: Šta mislite o konstantnom rastu cijena?

Sarajevo

screenshot-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenan Mešanović: - Svako poskupljenje hrane predstavlja veliki udarac za naša ionako slaba primanja. Ne znam stvarno kako ću preživjeti   ovaj mjesec.

Emsal Krupić: - Davno sam zaboravio šta je to kvalitetna hrana, jer je puno skuplja. Kupujem uglavnom osnovne namirnice. Sramota je da cijene samo rastu.

screenshot-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hajro Faković: - Iako sam davno krvavo zaradio penziju služeći ovoj državi, sadašnji vlastodršci se trude da nam otežaju život. Krajnje je vrijeme da se narod pobuni.

Tuzla

screenshot-4

Amir Ćirić: - Primijetio sam u nekim prodavnicama poskupljenje određenih proizvoda u odnosu na prošli mjesec. Ako to budu radili svaki mjesec, onda nam se ne piše dobro.

screenshot-5

Damir Muharemović: - U prodavnicama primjećujem različite cijene istih proizvoda iako su od istih proizvođača. Nema pravila kad je rast cijena u pitanju.

screenshot-6

Nermina Delić: -Radim u trgovini i cijena nijednog proizvoda u njoj nije porasla još od Nove godine. Ni dobavljači od kojih nabavljam robu nisu povećali cijene.

Mostar

screenshot-7

Minja Panić: - S obzirom na cjelokupnu, katastrofalnu situaciju, mislim da će se trend poskupljenja u našoj državi i dalje nastaviti. Teško nama.

screenshot-8

Žarklo Čule: - Ničemu se ne treba čuditi više. Mogu oni raditi šta hoće kad nema državne vlasti, pa tako i poskupljivati, a sve će to nama preko leđa.

screenshot-9

Zehra Panić: - Nije uredu, ali poskupljenja idu kako njima padne na pamet. Njima plaće idu gore, a sirotinji uzimaju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.