BIH

Mandilović: Izjasnio sam se kao ostali, pa neka sve ide dođavola!

Kandidat za ministra u Vladi FBiH za "Avaz"

M. AŠČIĆ

29.3.2015

Milan Mandilović, ugledni sarajevski ljekar i kandidat Demokratske fronte (DF) za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH, pojasnio je jučer za naš list zbog čega se odlučio izjasniti kao pripadnik ostalih, a ne Srbin, te na taj način odblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji.

Bilo pošteno

Mandilovića je rukovodstvo DF-a, sa Željkom Komšićem na čelu, prvobitno predložilo za ministra u Vladi iz reda srpskog naroda, iako se on na posljednjim izborima izjasnio kao pripadnik ostalih, što je utvrdila i Centralna izborna komisija (CIK).

To je jedan od razloga što Vlada još nije izabrana, jer nije bila zadovoljena ustavna odredba o etničkoj pripadnosti predloženih kandidata.

- Sada sam postupio krajnje moralno i izjasnio sam se onako kako sam se i izjasnio na posljednjim izborima, a to je kao pripadnik ostalih. Mislim da je tako najpoštenije, jer se ja tako osjećam. No, što me stranka prijavila kao Srbina, to ja ne znam. Ja sam sada napisao da sam iz ostalih, pa neka sve više ide dođavola - kaže Mandilović.

Sarajevski ljekar tvrdi da se u priči o formiranju vlasti više posvetilo pažnje ko je koje nacionalnosti nego kako će Vlada uopće raditi, koga će zastupati. Mišljenja je da je konačno došlo vrijeme da se počne ozbiljno raditi te da vremena za gubljenje nema.

Važan narod

- U ovom teškom vremenu važan je narod, važna je država. Niko nema pravo da zbog nacionalnog identiteta koči državu. Sve je ovo bilo nepotrebno. Ne znam što se to radilo. Dosta je više prebrojavanja krvnih zrnaca, ja sam taj, a ti si ovaj. Vlada mora raditi, a ne prebrojavati - kaže Mandilović.

On, kao i ostali stranački kandidati iz koalicije SDA - DF - HDZ BiH, očekuje da će naredne sedmice biti imenovan u saziv Vlade, i to skoro pola godine nakon izbora.

Promjena Ustava

Mandilović kaže da je ustavno uređenje države takvo kakvo jeste te da vjeruje da ćemo „dočekati da promijenimo Ustav, pa da onda više niko ne razmišlja o etničkoj pripadnosti, nego o poslu".

 - Ta prebrojavanja i dovela su nas ovdje gdje jesmo - rekao je Mandilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.