BIH

Majka i kćerka u centru Sarajeva žive kao u ratu

SRAMOTNO Aiša i Adisa Joldaš mole dobre ljude za pomoć

M. Ču.

31.3.2015

Majka i kćerka Aiša (60) i Adisa (26) Joldaš više od 15 godina u centru Sarajeva žive u nehumanim uvjetima. Nemaju struje, vode, hrane, žive u prostoriji koja je nekada bila veš-kuhinja, pa iako se nalazi u veleljepnoj zgradi austrougarske gradnje na Marindvoru, iza zgrade Parlamenta BiH, taj prostor nije dostojan čovjeka. Prije toga, bile su na ulici.

Mizerna primanja

"Dnevni avaz" i ranije je pisao o ovoj porodici, upozoravao vlasti šta im se dešava bukvalno iza leđa, apelirao da se osvrnu i pomognu im, ali, kako nam je jučer kazala Aiša, ništa se nije promijenilo. Njih dvije i dalje su prisiljene da se kupaju i nuždu vrše u haustoru, a fekalije potom nose u kanalizaciju, jer nemaju toalet. Vodu u kanisterima donose s Vilsonovog šetališta. Sve što su do sada dobile bila su samo pusta obećanja. 

Mjesečna primanja ove porodice su mizerna, a i ono što dobiju daju za ratu kredita koji su digle putem Zavoda PIO da kupe polovne krevete kako bi imale gdje prespavati. Od ponedjeljka do petka hrane se posredstvom humanitarne organizacije "Kruh sv. Ante". Vikendom hrane nema. 

Kako dalje

- Dobile smo obećanja da će nam pomoći, ali niko ništa ne poduzima. Teško je. Nekako smo preživjele zimu, a sada smo i bez šporeta, jer je onaj koji smo imale skroz izgorio. Kćerka je na birou, a radila bi bilo šta. Ne znam kako dalje i kome da se obratim. Nemoćna sam i na izmaku snage - ispričala nam je Aiša Joldaš. 

Normalan život 

Aiša i Adisa žele samo jedno - normalan život koji podrazumijeva obrok svaki dan, bilo kakav posao i sobicu s kupatilom. Dobri ljudi koji im žele pomoći mogu ih kontaktirati na telefon 062/657-888.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.