BIH

Tadić: Dodik pravi policiju koja će tući narod

Potpredsjednik SDS-a, za „Avaz“

Razgovarao: Mirsad KEBIĆ

31.3.2015

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) postao je opasnost po Republiku Srpsku. Unutrašnji život SNSD-a, koji je dobrim dijelom kriminalizovan, s veoma lošom kadrovskom politikom i svim onim o čemu je govorio nekadašnji generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, postaje opterećenje za RS i život građana u ovom entitetu, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Rješavati konflikte

Kako komentirate tvrdnje predsjednika SNSD-a i RS Milorada Dodika, koje je iznio nedavno na stranačkom savjetovanju u Tesliću, da će u fokusu djelovanja SNSD-a biti dominantne teme ekonomija i politika zapošljavanja?

- Dodik je na jednom takvom sastanku govorio pred ljudima koji su se u većem broju slučajeva izuzetno okoristili o vlast. Veoma veliki broj njih su milioneri i na takvom skupu, među većim brojem milionera, reći da ste zadovoljni kako živite, nije nimalo pogrešno. Poenta je u tome da s takvim stavom treba izaći pred narod, izuzev ako niste spremni na sva moguća licemjerstva samo da biste očuvali svoju ličnu poziciju.

Dom naroda Parlamenta BiH još je blokiran. Delegati SNSD-a ne popuštaju. Kakve posljedice mogu proizaći iz toga?

- Oni su donijeli tu odluku i oni treba da je komentarišu. Što se mene tiče, imam potpuno mirnu savjest kao i svi ljudi iz Saveza za promjene, jer ničim nismo doprinijeli bilo kakvoj vrsti blokade ili bilo kakvom razlogu da postoji nezadovoljstvo kod naših kolega delegata iz SNSD-a. Suština njihovog nezadovoljstva je to što oni postaju opozicija na nivou BiH čim se formira Savjet ministara BiH, i oni to svoje nezadovoljstvo izražavaju na ovakav način.

Blokadom, ako bude nastavljena, mi gubimo šansu da rješavamo ona pitanja koja su vezana uz izjavu Predsjedništva BiH, a koja je jednoglasno usvojena na sjednici NSRS i koja je obaveza nas kao delegata iz srpskog naroda izabranih iz RS.

Kako komentirate činjenicu da Vijeće ministara BiH još nije konstituirano?

- Mi smo naslijedili veoma mnogo nepovjerenja između političkih subjekata i strah od toga ko bi koga mogao da prevari, nadigra ili da u narednom periodu neko izvuče tanji kraj. To je pitanje koje treba uvažavati i treba prepustiti mogućnost svim političkim liderima koji to još nisu uspjeli da urade, da prihvate kompromis kao uspjeh, a ne kao neuspjeh. Mi želimo da rješavamo konflikte, a ne da stvaramo nove.

Volja naroda

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da postoje informacije da SNSD-ova vlast radi na reorganizaciji MUP-a RS, kako bi se napravila stranačka policija. Šta to znači?

- Nisam nikad bio pripadnik MUP-a, nisam profesionalac iz te oblasti i govorim isključivo kao političar. Ja sam negdje u nekim komentarima čuo da je ovakva reorganizacija MUP-a posljedica potrebe da se okupi ekipa koja je, koliko sam razumio, spremna da se suoči s bilo kakvim nezadovoljstvom građana prema aktuelnoj vlasti, pa i time da razbijaju demonstracije, tuku narod ili nešto slično. Meni to djeluje sve skupa prilično čudno.

Znam te ljude iz vremena 1997. i 1998. godine, a koji sada upravljaju MUP-om. Tada to nisu radili, naprotiv. Kada bih rekao ko im još nedostaje u toj ekipi, pa da baš imaju tu porodičnu fotografiju 2015. godine, kao što su imali 1997. i 1998., onda mislim da im jedino još nedostaje Žak Klajn (Jacques Klein). S takvim pedigreom ne možete se predstavljati ni kao zaštitnik demokratije ni kao zaštitnik volje naroda, a ni kao zaštitnik interesa RS.

Bolje da nemamo Vladu RS

Stručni tim SDS-a ocijenio je prvih 100 dana nove Vlade RS sa 100 promašaja. Jesu li te ocjene utemeljene?

- Što se tiče formiranja Vlade RS i njenih prvih 100 dana rada, ne znam šta da kažem. Federacija BiH u ovom periodu realno nema novu vladu, a mi imamo u RS. To što imamo ne znači da smo riješili bilo koji problem. Gledajući samo zaduženja, ispade da bi bolje bilo da nemamo novu Vladu RS, jer bi onda to značilo da imamo mnogo manje zaduženja nego što ih imamo sada s ovom vladom u proteklih 100 dana.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.