BIH

Zbog Čampare novčano kažnjeno osam policajaca!

Majka tužioca i ministra te premijerova tetka iskoristila veze

Autor:A. DUČIĆ

31.3.2015

Zbog Rabije Čampare, majke državnog tužioca Dubravka i kandidata za ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše te tetka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, novčano je kažnjeno osam službenika sarajevske policije, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Službene šifre

Višegodišnja načelnica Sektora za pravne, logističke, kadrovske poslove i edukaciju u MUP-u KS prijavila je Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH 22 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova s tvrdnjom da su bez pravnog temelja pristupali njenim ličnim podacima. Faktički, policajci su kažnjeni jer su, navodno, gledali podatke o njenom stažu, a zbog činjenice da je ona odbijala otići u penziju po sili zakona.

Agencija je za osam službenika izrekla novčane sankcije, dok je za 14 njih, prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, nastupila zastara.

Sumnja se, naime, da je ekspresnom djelovanju "pogodovala" činjenica da je pomoćnica direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Samira Čampara bliska rođaka Rabije Čampare. Ovo rješenje izazvalo je veliku ogorčenost među službenicima MUP-a, koji smatraju da je riječ o klasičnom činu odmazde, s obzirom na to da su svi sankcionirani imali dozvolu za pristup bazi ličnih podataka u MUP-u Kantona Sarajevo.

campara-faksimil

Faksimil akta Agencije: Nema štete za Rabiju, ali ima kazne za znatiželjne uposlenike sarajevske policije

U aktu, koji je u posjedu "Avaza", navodi se da je Rabija Čampara, obraćajući se Agenciji za zaštitu ličnih podataka, iznijela tvrdnje da su od 2008. do 2014. godine službenici MUP-a koji su imali administrativne šifre za pristup ličnim podacima, neovlašteno pregledali njene podatke. Navela je i kako smatra da se njeni "lični podaci zloupotrebljavaju i čine dostupnim javnosti, zbog čega je ona, kao i njena obitelj, postala stalna meta pojedinih medija".

- Zbog neovlaštenog korištenja njenih podataka u cilju narušavanja njenog ugleda, zbog kontinuirane medijske hajke i zbog toga što nije zaštićena od Ministarstva, imenovana ima osjećaj nesigurnosti i straha - piše u aktu Agencije.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević rekao je za naš list da se radi o redovnom postupanju Agencije po prijavi koju zaprime. Na naš upit je li utvrđeno kakva je šteta nastala za Čamparu, kazao je da inspektori nisu mogli utvrditi nikakvu štetu.

campare

Prebrza reakcija

- Jesu li podaci zloupotrijebljeni, to ne znam. No, sam pristup njenim podacima predstavljao je nezakonit čin - objasnio je on.

U MUP-u KS nezvanično nam je rečeno da je ovo bila više nego promptna reakcija Agencije, koja je Čamparin zahtjev, kako se navodi u aktu, zaprimila 26. novembra 2014. godine, a samo desetak dana kasnije uslijedio je inspekcijski pregled.

Kada je riječ o motivu Rabije Čampare da se sankcioniraju praktično njene dojučerašnje kolege, on se, kako nam je preneseno, ogleda u tome što nije mogla podnijeti medijsko izvještavanje o svom stažu, odnosno činjenici da je penzionisana s više od pola godine zakašnjenja, a neki izvori tvrde da je uvjete za penziju stekla još 2012. godine.

Bez odgovora iz MUP-a

Naš list jučer se MUP-u KS zvanično obratio sa zahtjevom da pojasne ovo postupanje, odnosno da nam potvrde informaciju o tome da su protiv 22 službenika uporedo s novčanim sankcijama pokrenuti i disciplinski postupci. Odgovor, međutim, do zaključenja ovog izdanja „Avaza“ nismo dobili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.