BIH

Ova vlast neće dočekati kraj mandata, socijalni bunt će biti žestok!

Papić. Kazaz i Mijović u Temi TV1

Redakcija

3.4.2015

Profesor Žarko Papić, njegov kolega profesor Enver Kazaz, te novinar i politički analitičar Vlastimir Mijović, gostovali su sinoć u Temi TV1 koju vodi i uređuje Nikolina Veljović. U zanimljivom i vrlo otvorenom dijalogu sugovornici su se složili u jednom: nova vlast u BiH, od kantonalnog, preko entitetskog do državnog nivoa neće dočekati kraj mandata!

- Ovo je na brzinu sklepana vlast gdje su na pozicije postavljeni partijski pijuni. Meni je moj otac govorio da vlast nema razloga da se plaši naroda dok gunđa. Problem za vlast počinje kada narod zašuti. To se sada događa. Narod opasno šuti. Zahtjev za socijalnu pravdu je sve izraženiji. Zato ova vlast može očekivati socijalnu bombu, bunt koji će biti puno žešći od februarskih protesta, upozorio je profesor Kazaz.

Prema njegovom mišljenju, unutar Federalne vlade i Vijeća ministara postoji otvoreno i duboko političko neprijateljstvo između HDZ-a i DF-a, što će od početka prouzročiti velike probleme u funkcioniranju vlasti.

- Očekivao sam da će DF, kao nova stranka, izaći u javnost i reći "mi nudimo stručnjake za pozicije u ministarstvima", ali to se nije dogodilo. Na pozicije su došli partijski i privatni jarani Željka Komšića, rekao je Kazaz.

Podržavajući Kazazove teze, profesor Papić je naglasio da ne postoji vlast u BiH koja će izdržati tri dana protesta 20 do 30 hiljada ljudi na ulicama, a to nova vlast može očekivati, jer je socijalni bunt neminovan.

- Vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH već su potrošile 12,5 posto svog mandata. Njihov prvi cilj je da ovladaju javnim resursima. Nema programa, nema ekonomske vizije. Kako da vjerujem Vijeću ministara u kojem jedna trećima predloženih ministara ne zna da popuni obrazac CIK-a, komentirao je Papić.

On je upoziorio da se nove vlasti spremaju na represiju i da tome svjedoči i pojačan pritisak na medije u posljednje vrijeme, a sva trojica gostiju u studiju TV1 upozorili su da su vlade Nermina Nikšića i kantonalne vlade u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici nakon februarskih protesta odmah naručile veliku količinu municije, gumenih metaka i vodenih topova, što najbolje ilustruje strah vlasti od narodnog bunta i namjeru da na bunt odgovori policijskom i svakom drugom represijom.

- Oni neće dočekati kraj mandata, kazao je Vlastimir Mijović, dodajući da se svi zajedno nalazimo u kanalu iz kojeg nekako treba da se isčupamo.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.