BIH

Turska puca jer Erdoan želi imati vlast kao Putin

Šta se krije iza destabilizacije regionalne sile

T. LAZOVIĆ

3.4.2015

Turska je u posljednjih nekoliko dana ušla u seriju ozbiljnih incidenata za koje analitičari smatraju da su povezani i, vjerovatno, dio fingirane destabilizacije uoči parlamentarnih izbora naljeto ove godine.

Na sve češće nasilne incidente, napade na policijske stanice i sukobe s militantnim ljevičarima ove sedmice nadovezali su se šokantni događaji - prvo prekid u snabdijevanju električnom energijom gotovo pola države, zatim krvava talačka kriza u uredu tužioca u Istanbulu te oružani napad na ured vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP). Događaji u Turskoj, koja posljednjih godina ima aktivan angažman u BiH, razumljivo, s pažnjom se prate i u našoj zemlji.

Odnos snaga

Prof. dr. Mehmet Ozcan s Instituta za strategiju u Ankari za "Dnevni avaz" kaže da je više nego očito da u Turskoj rastu tenzije. Razlog vidi u nadolazećim izborima, ali i u planovima predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

- Došlo je do promjene u odnosu snaga, sada predsjednik Erdoan ima mnogo više pažnje nego vlada. Ranije smo imali sistem s dva centra - vlada i predsjednik, ali sada se to poremetilo. Zato Erdoan pritišće i želi promjenu sistema u predsjednički, kako to voli reći - "ala turka", u kojem bi on povećao svoju moć i utjecaj - kaže Ozcan, navodeći da se tome protivi snažna opozicija, te čak i dio Erdoanove stranke.

Pojašnjava da destabilizacija i tenzije jesu povezani s tim političkim nastojanjima, pri čemu oni, kako se smatra, direktno opravdavaju Erdoanovo planirano uvođenje čvrstog predsjedničkog sistema.

Ranije su Erdoanovi pokušaju da krene stopama ruskog predsjednika Vladimira Putina onemogućavali glasovi opozicije, no, ukoliko on uspije poboljšati svoj rezultat na predstojećim izborima, neće mu ništa stajati na putu do apsolutne vladavine u ovoj državi.

Ozcan, kako kaže, smatra da je to pogrešno te da njegovo mišljenje dijeli veliki broj Turaka.

mehmet-ozcan

Ozcan: Povezani incidenti

Oslobođeni urotnici

- Teško da će Erdoan dobiti većinu za ispunjenje svog sna, ali ta podjela u društvu izaziva većinu problema. Demokratske strukture i javnost to kritiziraju - dodaje on, ali Erdoanovi planovi utječu na ukupnu situaciju u ovoj zemlji, dodatno je polarizirajući te izazivajući mržnju unutar suprotstavljenih političkih snaga.

Istovremeno, dodatni problem u naporima vladajuće stranke i predsjednika izazvala je i odluka žalbenog suda koji je oslobodio čak 236 osoba, uglavnom oficira koji su u aferi "Čekić" bili osuđeni za urotu protiv predsjednika Erdoana, jer digitalni dokazi koji su podneseni nisu potvrđeni originalnim dokumentima.

Tri incidenta u 24 sata

  • 31. marta nestalo struje u gotovo cijeloj zemlji, 81 provincija bila u mraku. Vlasti nisu isključile ni mogućnost terorističkog napada.
  • Istog dana ljevičari upali u ogroman kompleks Palače pravde, najveći sud u Evropi, te zarobili tužioca. Nakon višesatne drame policija upala, ubila obojicu napadača, dok je tužilac podlegao usljed posljedica ranjavanja u bolnici. Turski mediji se pitaju kako su otmičari uspjeli ući u kompleks naoružani.
  • Nekoliko sati kasnije naoružan čovjek upao u prostorije vladajuće AKP u predgrađu Istanbula.

Problem na Bliskom istoku

Ozcan kaže da je i vanjska politika Turske sve češće na meti kritika, jer samo prije nekoliko godina ova je zemlja bila posrednik u rješavanju sukoba na Bliskom istoku, dok je danas situacija drugačija.

- Erdoan se pokušava predstaviti kao snažni muslimanski lider od Balkana, do Palestine, preko Afrike. Nisam zagovornik njegove vanjske politike, jer sad imamo problem s većinom zemalja na Bliskom istoku, a nije uvijek bilo tako - kaže Ozcan.

BiH donosi glasove Erdoanu

Govoreći o Erdoanovom čestom spominjanju BiH u izjavama i susretima s pojedinim zvaničnicima, Ozcan kaže da ne sumnja u to da političari mogu biti iskreni.

- Naravno da Erdoan može imati iskrenu blagonaklonost prema BiH. Ali treba biti svjestan da veliki broj ljudi u Turskoj voli BiH i Bosance. Mnogi su ovdje porijeklom iz vaše države te Erdoan ima direktnu političku korist i dobiva glasove na osnovu toga. Shvatate o čemu govorim - ističe Ozcan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.