BIH

Može bit’ da sam musliman

Osvrt s američke verande

Erol Avdović

4.4.2015

Kada je riječ o tragediji u kojoj je čistokrvni Evropljanin Andreas Lubic (Lubitz) u srce francuskih Alpa zabio Airbus 320, avion iz flote “Njemačkih krila” (“German Wings”), i tako pobio 150 ljudi različitih nacija i vjera, dobro je što se oglasio Sarajlija Miljenko Jergović sa stalnom zagrebačkom adresom. I što je rekao, kako je sreća, da ovaj, “naš”, a ne japanski kamikaza - nije bio musliman!

- Da jeste, istraga bi otkrila da je pripadao islamskoj terorističkoj organizaciji - napisao je Jergović za najtiražniji hrvatski “Jutarnji list”.

Opasna kampanja

Onda bi razni letalni mudroseri što od toga evo već petnaestak godina žive otkrili kako je taj nesretnik “dokaz” da “ovakav vid ponašanja nije svojstven samo islamskim teroristima” nego šire i dublje “muslimanskom identitetu”. Ohoho!?

- No, kako je Andreas Lubitz kršćanin, evangelik ili, možda, katolik, prestravljena publika na drukčiji će način razmišljati o njegovu činu - lucidno zaključuje Jergović. “Ono što je učinio bit će objašnjeno bolešću ako već ne može islamom”.

Dobro je što je ovo napisao Miljenko pa ja ne moram izmišljati ništa novo, iako sam se spremao da sklopim poučni mozaik o tome. Jergovićeva se više pika!

No, dok ovo pišem, u Americi samo što nije krenula sramotna kampanja plaćene antiislamske propagande, na autobusima u američkom gradu Filadelfiji pisat će po narudžbi ono čemu se Miljenko ruga.  

erol-najnoviji-2014
Erol Avdović

Direktori gradskog saobraćajnog preduzeća u ovom gradu, na pola puta između Njujorka i Vašingtona, još se bore protiv oglasivača. Ovi drugi se pozivaju na 1. amandman američkog ustava, da slobodno, na autobusima, oslikaju islam kao religiju mračnjaštva i usporede je s nacizmom. A Kur’an kao “izvor” (?!) onoga što mi danas na Bliskom istoku i šire osuđujemo zbog barbara koji su kidnapirali muslimansko ime.

Iako ne bez protivljenja organizacija za zaštitu američke jednakopravnosti pred zakonom istim za sve, izgleda da će se na 84 autobusa u Filadelfiji, za bijednih 30.000 dolara, ipak pojaviti oglasi koji vrijeđaju čuvstva ovdašnjih muslimana. Amerikanci će se u takvim autobusima vozati cijeli mjesec.

Kampanju će sponzorirati proizraelske grupe iz Američke inicijative za odbranu slobode (American Freedom Defense Initiative). Ali, da ne bude zabune, ovim opasnim glupostima se već najžešće protive neki od najpametnijih američkih Jevreja.

Vulgarna bizarnost

Uglavnom, prepričavati ove oglase zaista je vulgarna bizarnost. Zato i neću! U pomoć opet prizivam Miljenkove riječi.  

- Da je Lubitz bio musliman, u znak odmazde bila bi zapaljena barem jedna europska džamija, nakon čega bi stradao barem jedan židovski dućan ili bi, unatoč policijskoj zaštiti, bio bačen kamen na barem jednu europsku sinagogu - pretpostavlja Jergović.

Meni ostaje samo da žalim što ovo upozorenje nije napisao na engleskom jeziku i objavio ga i u “Huffington Postu”.

- Ovako - ironizira Miljenko -  javnost je zainteresirana (samo) za njegov (kopilotov) zdravstveni karton. Ono što je učinio bit će objašnjeno bolešću, ako već ne može islamom.

Tako u Evropi ispadoše sretniji nego pametniji!

A ovdje, u mojoj američkoj avliji, možda smo opet pred novom rundom sasvim pogrešnog kruga (latinski: circulus vitiosus). Žao mi unaprijed onih taksi vozača sa svilenim indijskim turbanima što mašu glavom govoreći “da” kad misle “ne” i obrnuto. Nije, nažalost, prvi put da oni budu kolateralna šteta. Pred idiotima oni prvi odgovaraju stereotipima o muslimanima iz „Aladinove lampe“!

Naš Meša Selimović u bosanskom krajoliku to opisuje kao društvo gdje se budale prvo late oružja, fukare obogate, a pametni zanijeme. Taj je opis univerzalniji nego što se da pomisliti!

I pošto sam već kritizirao inertnost onih muslimana koji bi upotrebu mozga zamijenili radije samo ritualima u svijetu u kojem vladaju predodžbe (i putem jeftinih oglasa - isforsirani stereotipi sa skupim posljedicama), dođe mi da vrisnem!

Pričali smo već, islam nije namijenjen samo vjernicima, već cijelom svijetu. I Nijemcima i Amerikancima i prvim bosanskim komšijama! Niko nije pretplaćen na vjeru - “iman” po cijeli dan, ako se ne bori za istinu i pravdu! Džaba rituali i tradicija; džaba arapska nošnja i turcizmi u jeziku! Pravda je vjera!

A “muslim” je samo arapska (i engleska) riječ za onoga ko se Bogu (potpuno) predaje! I ko traži Stvoritelja u srcu, a ne samo crkvi, sinagogi ili džamiji, kako nas je sve, a ne samo Arape, Perzijance ili Turke, još prije sedam stoljeća podučio Rumi.

Zaista, sumnjiv mi je nešto ovaj Jergović! A odavno i Boris Dežulović. Suviše se obojica bore za pravdu. Možda su muslimani! Možda sam i ja musliman. Kamo sreće! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.