BIH

Melez: Prestanite s otpuštanjem radnika iz realnog sektora, ili će biti belaja!

Novoizabranim vlastima Sindikat metalaca poručuje da nije vrijeme za avanture

S. D.

4.4.2015

Pljačkaška privatizacija u preduzećima metalske industrije te nemaran odnos države prema firmama u ovoj grani koje su ostale u njenom većinskom vlasništvu ostavili su nesagledive posljedice u desetinama preduzeća koja su nekada bila okosnica zapošljavanja i izvoza bh. privrede. Broj radnika i obim proizvodnje u nekadašnjim gigantima se stalno smanjuju. Kakvo je stanje u ovom sektoru najbolje ilustrira podatak da je prije rata u metalskoj industriji u BiH radilo 224 hiljade ljudi. Danas ih je manje za oko 200.000.

Bez rezultata

Bajro Melez, nedavno izabrani predsjednik Sindikata metalaca u BiH, u razgovoru za „Avaz“ ukazuje na to da su problemi radnika u metalskoj industriji alarmantni te poziva novoizabrane vlasti u zemlji da ih hitno počnu rješavati. Melez upozorava vlasti da su zaposlenici firmi metalske industrije, ako i dalje budu ostajali bez posla i hljeba, spremni tome masovno se usprotiviti. Metalci su takav stav izrazili i na nedavno održanom kongresu ovog granskog sindikata. Posebno se protive usvajanju izmjena Zakona o radu.

- Vlastima na svim nivoima poručujemo da nije vrijeme za avanture. Vrijeme je da zajedničkim snagama stvaramo ambijent za nova radna mjesta u realnom sektoru, a nipošto stvarati još veći jad i bijedu, posebno što nemamo pripremljen socijalni program za zbrinjavanje već otpuštenih i radnika kojima se to, eventualno, može desiti usvajanjem predloženog zakona o radu. Stoga je naša poruka vlastima na svim nivoima da se konačno prestane s otpuštanjem radnika iz realnog sektora, ili eto vam belaja! Dakle, slijede masovni štrajkovi i protesti - kaže Melez.

“Tools” Vogošća (“Pretis alatnica”), „Energoinvest TDS“ Sarajevo, “Zrak” Sarajevo, TTU Tuzla, Livnica čelika Tuzla, “Željezara” Ilijaš, “Gredelj Revom” Tuzla, “Binas” Bugojno... firme su u kojima su evidentni najveći problemi radnika. Do sada su, kaže Melez, problemi rješavani od slučaja do slučaja, od zahtjeva do zahtjeva, i takvi načini nisu polučili rezultate.

- Takvim sistemom niskog intenziteta djelovanja ili lokalnim protestima i štrajkovima imali smo skromne učinke. U državi, koja je ekonomski neuređena, djelovanje naših aktivista je prava umjetnost. Naravno da najveću odgovornost snosi država odnosno vlasti u kantonima. Najveći problemi radnika su neisplaćene plaće, neuvezani radni staž, neriješeno zdravstveno osiguranje ili neuplaćeni doprinosi po osnovu plaće i iz plaće, nedostatak uposlenosti, katastrofalne strukture nadzornih odbora i direktora firmi. Neshvatljivo je da i 20 godina poslije rata nemamo pravne države – navodi Melez.

Svjesni nejedinstva sindikalista na višim nivoima, zbog čega u BiH godinama izostaju čak i prvomajska okupljanja koja radnici u mnogo uređenijim zemljama koriste da ukažu na potrebu poboljšanja svog položaja, predstavnici metalne industrije poruku šalju i Savezu samostalnih sindikata BiH.

melez

Melez: Uslijedit će masovni štrajkovi i protesti

Glavne prepreke

- Savezu samostalnih sindikata BiH, a posebno kolegama iz javnog i budžetskog sektora, poslali smo jasnu poruku da se konačno bez ikakvih kalkulacija pokrenu aktivnosti za spas i očuvanje dostignutih prava iz radnog zakonodavstva i da se odmah napravi zajednička strategija za zaštitu svakog radnog mjesta člana, a posebno radnika iz realnog sektora - ističe Melez.

Sindikat metalaca je, u slučaju da Vlada i Parlament FBiH donesu izmjene Zakona o radu koji neće biti usaglašen sa socijalnim partnerima, već donio zaključke o planiranim aktivnostima.

- Na Kongresu smo zaključili da su masovni protesti pred Vladom i Parlamentom FBiH, ukoliko donesu zakon o radu koji ne bude usaglašen između socijalnih partnera, najkonkretnija i najefikasnija mjera. Jer, važeći Zakon o radu nije nikakva prepreka za poslovanje, investiranje i otvaranje novih radnih mjesta. Glavne prepreke su visoki porezi, brojni parafiskalni nameti, složena procedura pokretanja biznisa i dobivanja potrebnih dozvola te teškoće u dobivanju kredita. Tu su i visoke kamate, korupcija, po kojoj smo prvi u Evropi, loš politički ambijent i imidž zemlje, neodgovorna vlast, utjecaj politike na pravosuđe, imenovanje funkcionera po podobnosti, a ne po sposobnosti, te niz drugih problema i anomalija koje nemaju nikakve veze sa zakonom o radu - zaključuje Melez.

Krugovi moćnika

- Umjesto stvaranja jasne vizije izlaska BiH i njene ekonomije iz duboke krize u kojoj se nalazimo, što bi trebao biti osnovni zadatak naše vlasti, oni se bave lobiranjem za uske interese pojedinih krugova i moćnika stavljajući tako lične interese iznad svake ekonomske logike i interesa društva u cjelini - kaže Melez.

Najveći problem je što nikada nije izvršena revizija pljačkaške privatizacije

Melez ističe da je među najvećim problemima radnika taj što nikada nije izvršena revizija pljačkaške privatizacije.

- Privatizacija je provedena otvorenom pljačkom radničke imovine. Godinama traženi Zakon o reviziji privatizacije je usvojen, a nikada implementiran. Zato nam firme sve češće propadaju - ističe Melez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.