BIH

Ruben Atojan: Rano je govoriti kakav će biti nastavak aranžmana

Rezidentni predstavnik MMF-a za "Avaz"

A. DUČIĆ

4.4.2015

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ruben Atojan (Atoyan) otkrio je u razgovoru za "Avaz" da će misija MMF-a u narednim sedmicama posjetiti našu državu radi razgovora s vlastima o finansijskim izazovima s kojima se suočava naša država.

Pozdravio je konačno formiranje državne i federalne vlasti, navodeći da će misija MMF-a sa zvaničnicima razgovarati o konkretnim politikama koje je potrebno poduzeti u narednom periodu.

Najbolji način

Upitan kako komentira najavu federalnog premijera Fadila Novalića o dugoročnijem aranžmanu sa MMF-om, Atojan je kazao:

- Naravno da će ova posjeta biti iskorištena da bi se razgovaralo i o modalitetima budućeg aranžmana sa BiH. U ovoj fazi preuranjeno je spekulirati o specifičnostima okvira aranžmana.

Potvrdio je informaciju da su predstavnici MMF-a s Novalićem nedavno obavili razgovore, koje je ocijenio produktivnim, kazavši kako je najbolji način da se nastavi saradnja sa bh. vlastima razgovor tokom predstojeće posjete misije Fonda.

Zamoljen da konkretno navede šta to bh. vlasti trebaju u konačnici ispuniti da bi se nastavio kreditni aranžman MMF-a, bez kojeg entitetski budžeti ne mogu preživjeti, Atojan je kazao da finansijska pomoć od ove međunarodne institucije dolazi samo kao podrška jakoj politici i reformama.

Ograničen napredak

- Do sada smo uočili samo ograničen napredak u provedbi politike dogovorene u okviru standby aranžmana koja je usmjerena na suzbijanje trenutne javne potrošnje, uključujući troškove povlaštenih penzija, zatim poboljšanje naplate poreznih obaveza i borbe protiv poreznih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i nadzora banaka te poboljšanje funkcionalnosti tržišta rada - objasnio je Atojan.

On je dodao da će posebne mjere morati biti definirane u okviru programa koji će proizaći iz pregovora s misijom koja uskoro dolazi.

Vlasti diktiraju tempo

Naglasio je da nema nikakvih rokova, jer "budućnost finansijskog aranžmana sa MMF-om u potpunosti je određena snagom i tempom politika koje kreiraju vaše vlasti".

- Najbolji način da se osigura nastavak finansijske podrške je revnosno provođenje prijeko potrebnih reformi. MMF je spreman podržati Bosnu i Hercegovinu na tom putu - poručio je Atojan.

 

1,2 milijarde maraka ukupna vrijednost aranžmana koji je BiH sklopila sa MMF-om

2 tranše kredita trebale biti već isplaćene, ali nisu zbog kašnjenja u ispunjavanju uvjeta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.