BIH

Policija istražuje kako je bebi slomljena lobanja

Ljekari prijavili slučaj, ali roditelji sada njih optužuju

M. M. - E. T.

4.4.2015

Sarajevskoj policiji u četvrtak ujutro je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prijavljeno da je 30. marta na Kliniku urgentne medicine primljena beba od oko 40 dana s povredom glave - fraktura lobanje i izljev krvi u mozak - koja je nastale na još neutvrđen način.

Kako nam je kazao portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić, slučaj su policiji prijavili uposlenici KCUS-a prekjučer u 9.15 sati.

Deformirana glava

- Nakon prijave zaprimljene od Kliničkog centra, obavijestili smo Tužilaštvo KS, a istragu provode službenici Odjeljenja kriminalističke policije MUP-a KS - kazao je Nefić.

Iz Tužilaštva nam je potvrđeno da je dežurni tužilac obaviješten o ovom slučaju.

Kako smo saznali, riječ je o Rijadu Ivanoviću iz Sarajeva, pa smo tragom ove informacije kontaktirali njegove roditelje Denina Ivanovića i Aminu Karić. No, oni za povrede okrivljuju ljekare, dok su iz KCUS-a oštro odbacili njihove tvrdnje.

Muamera Šehić, portparol KCUS-a, kazala je za naš list da su ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu optužbe shvatili krajnje ozbiljno i da je jučer sastavljen konzilijarni tim koji je proučio cijeli slučaj i zaključio da je dijete povredu zadobilo kod kuće.

Povreda u kući

- Pacijent R. I., rođen 21. februara 2015. godine, hospitaliziran je 30. marta u 15.45 sati na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a. On se trenutno liječi na Odjelu pedijatrijske intenzivne terapije zbog zdravstvenih problema s kojima je primljen, koji su nastali u kućnim uslovima, a ne na bilo kojem odjelu Pedijatrijske klinike ili bilo kojoj drugoj klinici KCUS-a - kazala Šehić.

muamera-sehic-100

Šehić:Dijete hospitalizirano 30. marta

Dijete je, kako saznajemo, bolje i van je životne opasnosti.

Roditelji, međutim, tvrde da je beba povredu zadobila prilikom porođaja ili kasnije kada je boravila na Odjelu neonatologije Pedijatrijske klinike zbog žutila.

Kažu da su od prvih dana primijetili kod djeteta neke neuobičajene pokrete očima i udovima, zbog kojih su ga nekoliko puta vodili u nadležni Dom zdravlja, ali da su ih ljekari uvjeravali da je to sve normalno i da beba ima grčeve.

- On je od rođenja imao neke tikove, oči mu odu nastranu pa se ukose i pravio je čudne grimase. Javljala se i ukočenost i trzaji desne noge i ruke. Vodili smo ga u Dom zdravlja "Omer Maslić", a tamo su nam rekli da je to sve normalno i dali nam kapi za grčeve - kazao je otac dječaka.

Istakao je da su povredu glave djeteta, koja je bila deformirana, primijetili nakon nekoliko dana.

- Insistirali su na tome da je nekome od nas dijete ispalo. Pa nismo blesavi! Da nam je ispalo, odmah bismo ga odveli ljekaru i rekli šta se desilo - tvrdi otac.

Šarkić: Dijete slabo napredovalo

Portparol JU „Domovi zdravlja“ Kantona Sarajevo Arman Šarkić potvrdio je da je dijete dolazilo na preglede u Dom zdravlja Novo Sarajevo.

- Djetetu je pružen kompletan medicinski tretman i pri tome je utvrđeno slabo napredovanje, kao i hematom na glavi, nakon čega je dijete odmah upućeno na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a - kazao je Šarkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.