BIH

Zanimljiva ideja Mostarca Željka Pavlovića: Sam pravi uskršnja drvca i na njih stavlja unikatne ukrase

Uskrsno drvce simbol je novog života

M. H.

5.4.2015

Kao što se uoči Božića, na Badnjak ukrašava bor, tako je kod katoličkih vjernika tradicija da se dan uoči Uskrsa ukrašava uskrsno drvce koje u njihove domove donosi pravi proljetni ugođaj.

Uskrsno drvce simbol je novog života, a uglavnom ga predstavlja dekorirana grana masline, čempresa, bora ili smreke, koja se obično stavlja u vaznu. Željko Pavlović iz Mostara dosjetio se, kako kaže, modernijeg način ukrašavanja uskrsnog drvceta koji je zanimljiv svima, a naročito djeci, s obzirom na to da obiluje šarolikošću i maštovitošću.

Željko svoja uskrsna drvca pravi na način da sastavlja više vrsta grana koje potom ofarba bijelom bojom. Nakon toga slijedi maštovito dekoriranje cvijećem, perjem, umjetnim pilićima te pisanicama, koje su obavezan element dekoriranja.

- To su malo moderniji ukrasi koji simboliziraju Uskrs. Slučajno sam došao na ideju da ovo radim i zanimljivo je svima - kazuje nam Željko, koji je svoja drvca uoči Uskrsa izložio na mostarskom šetalištu, gdje ih prodaje po cijeni od 25 KM.

Kaže da je lani prodaja bila odlična, dok je ove godine, vjerovatno zbog krize, potražnja za ovim maštovitim drvcima bila nešto slabija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.