BIH

Organska proizvodnja malina prilika za još 100 radnih mjesta

POLJOPRIVREDA SBK prednjači po broju proizvođača

K. KAVAZOVIĆ

8.4.2015

Asocijacija „Organsko u SBK“ započela je veliki projekt razvoja proizvodnje maline i jagodičastog voća. U jesenjoj fazi prijavilo se 13 operatera za proizvodnju organske maline na području općine Novi Travnik. Oni će uzgajati malinu na površini od 27 duluma.

Sličan projekt

Uz ovaj projekt realizira se još jedan sličan koji bi trebao rezultirati zasadima maline i u drugim općinama na oko 100 duluma zemljišta.

- Planirali smo u ovaj projekt uključiti oko 50 porodica sa po dva duluma zemlje. To bi značilo više od 100 radnih mjesta - ističe mr. Sejad Herceg, predsjednik Saveza Organsko u FBiH.

Srednjobosanski kanton prednjači po broju organskih proizvođača s više od 40, dok u cjeloj Federaciji BiH ima 80 proizvođača. Problem predstavlja nedostatak sredstava za obnavljanje certifikata.

Savez udruženja organskih proizvođača Federacije BiH – „Organsko FBiH“ ove godine implementira projekt „ENO-Agri“ za certificiranje i edukaciju proizvođača za prelazak iz tradicionalne u organsku proizvodnju. Ovaj projekt podržala je Evropska unija, a sad je u završnoj fazi.

Povećan broj

- Taj projekt organskim proizvođačima u prekograničnom području BiH i Srbije znači mnogo jer će rezultirati povećanjem broja organskih proizvođača. Već ih je 13 uključeno u certifikaciju. Ključna stvar je donošenje brenda za regiju organskih proizvođača i organskog proizvoda. Nosilac i vlasnik brenda bit će Savez „Organsko u FBiH“, a on će pomoći organskim proizvođačima da lakše plasiraju proizvod, kako u BiH tako i izvan granica BiH - kaže Herceg.

sejad-herceg-pan

Herceg: Nova radna mjesta

Uspjeh manifestacije

Veliki doprinos razvoju organske proizvodnje u Srednjobosanskom kantonu daje manifestacija Dani organske proizvodnje. Ova manifestacija pokrenuta je u Travniku, u srednjoj Bosni, a kasnije se proširila na cijelu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.