BIH

Tužilaštvo ZDK: Niko nije kriv za smrt Haruna Mujkića

SKANDALOZNO Roditelji stradalog dječaka iz Zenice ogorčeni odlukom

A. DŽONLIĆ

11.4.2015

Azra i Haris Mujkić, roditelji 11-godišnjeg Haruna, koji je smrtno stradao u učionici broj 12 Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" 13. septembra prošle godine, zgroženi su definitivnom tužilačkom odlukom o obustavljanju postupka u slučaju smrti njihovog sina. 

Posebno su ogorčeni nereagiranjem prosvjetne inspekcije, Ministarstva obrazovanja, Pedagoškog zavoda i Uprave škole. 

Pravilno stanje 

Još 26. decembra prošle godine postupajući kantonalni tužilac donio je naredbu o nepokretanju pripremnog postupka protiv maloljetnog Č. K. zbog krivičnog djela nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, jer "postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje". Nakon žalbi roditelja, ovih dana Tužilaštvo je potvrdilo navode tužioca i odustalo od daljnje istrage. 

- Odredbom člana 9. Krivičnog zakona FBiH apsolutno je isključena primjena krivičnog zakonodavstva u FBiH prema djeci, osobama do 14 godina, bez obzira na njegovu prirodu ili težinu. Po uloženoj pritužbi, na sjednici Ureda tužitelja urađena je analiza činjeničnog stanja, navoda iz pritužbe i glavni tužitelj je utvrdio da je činjenično stanje u ovom krivičnom predmetu pravilno i zakonito utvrđeno. 

Odluka ostaje na snazi, uz napomenu da Zakonom nije predviđena krivična odgovornost roditelja za krivična djela koja počine njihova djeca, kao i da nisu utvrđeni propusti u organizaciji nastave u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" - navela je stručna saradnica u Tužilaštvu ZDK Azra Isaković. 

Pomoć advokata

Roditelji Haruna Mujkića navode da su Tužilaštvo i država ovakvom odlukom dali jasan znak da, ako neko ima manje od 14 godina, može poubijati razred, ubiti čovjeka na ulici i za to neće odgovarati.

- Ne tražimo glavu dječaka koji je ubio našeg Haruna, još manje smo zainteresirani za materijalnu odštetu, jer nam nikakav novac neće vratiti dijete i uništen život. Tražimo da se slučaj ozbiljno procesuira i nađu odgovorni. Neko je valjda kriv, nije se dijete samo ubilo - kaže Haris Mujkić. 

Kako nam je potvrdio, on i supruga uz pomoć advokata će nastaviti pravnu borbu, jer žele dokazati da je njihov sin dobio dva tekvondo udarca u glavu i da je to bio uzrok smrti, a da su je pad i udarac o pod samo ubrzali. Također, žele dokazati i da su nadležni napravili niz propusta u vođenju istrage. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.