BIH

Lučić: Suspenzija je nezakonita

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu odbio žalbu

E. Trako

17.4.2015

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, sa prof. Mevludinom Mekićem na čelu, odbio je žalbu prof. Zdravka Lučića na odluku o njegovom suspendiranju s nastave na Pravnom fakultetu. Lučić kaže da je tokom sudskog procesa protiv njega i ostalih profesora osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja izložen „diskriminaciji na nacionalnoj osnovi, jer mu nije dopušteno da radi svoj posao - bude univerzitetski profesor“.

On ističe da Upravni odbor Univerziteta, Etički komitet i Senat provode inkvizicijski postupak protiv njega.

- Da se radi o klasičnoj diskriminaciji, potvrđuje i činjenica da moj kolega Enes Durmišević normalno radi, da je vraćen u nastavni proces, a ja sam, evo, treći put suspendiran. Kad god se raspravljalo o mojoj suspenziji, nikada nisam imao mogućnost da se izjasnim, nikada me niko nije saslušao, a donosili su odluku, koja je proizvoljna, i o doživotnoj suspenziji za mene i za prof. Golića - ogorčen je Lučić.

On ističe, također, da je Upravni odbor Univerziteta nelegitiman, jer izbor članova u njegov sastav nikada nije potvrdio Senat.

- Predstavnici akademske zajednice u UO Univerziteta su u manjini u odnosu na vanjske članove koji su postavljeni po kriterijima političke podobnosti i poslušnosti. Upravni odbor izabran je bez utvrđenih kriterija za izbor članova, koje je trebao utvrditi Senat. Sifet Kukuruz tri puta je odlučivao o mojoj sudbini, iako je bio u sukobu interesa, pomoćnik je ministra obrazovanja i član UO Univerziteta - dodaje Lučić.  

Pozvali smo jučer i Sifeta Kukuruza da prokomentira navode prof. Lučića.

- Ne želim komentirati te navode, a nemam ni ovlasti - kratko je kazao Kukuruz.  

Na naše pozive nije odgovarao ni predsjednik UO Univerziteta.

Konaković pretendira na profesorsko mjesto

- Najglasniji u odbijanju žalbe za moju suspenziju bio je generalni sekretar Univerziteta Suad Konaković, neuspjeli advokat za čiji je izbor bilo potrebno promijeniti sistematizaciju cijelog univerziteta. Njegov cilj je da bude profesor na Pravnom fakultetu. Ne bi iznenadilo da postane i profesor rimskog prava umjesto mene - kaže prof. Lučić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.