BIH

Amerika će se usprotiviti ruskom pritisku na Balkan!

Visoki zvaničnik SAD Hojt Brajan Ji upozorio

A. DUČIĆ

17.4.2015

Ako bi Rusija pokušavala spriječiti, blokirati, ometati aspiracije Crne Gore, Srbije ili bilo koje druge zemlje zapadnog Balkana koja želi napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, imali bismo veoma oprečne stavove. Naša diplomatija usprotivila bi se bilo kakvom, ako bi ih bilo, ruskom miješanju ili pritisku na vlade da ne pristupe tim organizacijama.

Kazao je ovo zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) za "Glas Amerike", komentirajući sve učestalija upozorenja da bi utjecaj Rusije mogao destabilizirati prilike na Balkanu, a samim time i BiH, te poremetiti demokratizaciju i euroatlantsku integraciju regiona.

Vladavina prava

Ji je rekao da će SAD sarađivati s evropskim partnerima, Rusijom i drugim zemljama koje su zainteresirane za stabilnost i prosperitet na Balkanu, na temeljima vladavine prava i na međunarodnim principima.

- Smatramo da je važno da Rusija ili bilo koja druga zemlja koja je angažirana na Balkanu postupa u skladu s pravilima, da djeluje u skladu sa standardima koje sve zemlje trebaju poštovati, da ispoštuje obaveze iz međunarodnih ugovora i prava, bez obzira na to je li riječ o poslovnim transakcijama ili odnosima s vladama - ocijenio je on.

Više izvora

Izazov za Balkan, posebno za Srbiju, ističe se, jeste kako zadovoljiti energetske potrebe, bez dugoročne ovisnosti o Rusiji, koja energiju, kako navode pojedini analitičari, koristi kao političko oružje. Rješenje tog problema zvaničnici vide u pronalaženju alternativnih izvora snabdijevanje.

- Rusija je dominantan snabdjevač energijom i potrebno je da države na Balkanu osiguraju snabdijevanje iz više izvora, različitim rutama, kako ne bi ovisile o Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji – kazao je Ji.

Disfunkcionalna država pogoduje utjecaju Moskve

Profesor na uglednom Univerzitetu "John Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer) ustvrdio je u izjavi za "Avaz" da "Moskva definitivno pokušava blokirati proširenje EU i NATO-a".

- Bosanskohercegovačka disfunkcionalna država također pogoduje ovim namjerama Moskve. Stoga mislim da je ovo vrijeme za EU i NATO da učine što mogu kako bi kontrirali ovim ruskim pokušajima ostvarivanja utjecaja na Balkanu. Isto tako mislim da je i vrijeme za građane BiH da se u tom kontekstu jasno opredijele - kazao je Server.

On je, također, naveo da su BiH, kao i ostatku Balkana, potrebne jače energetske veze s EU.

- Američka vanjska trgovina i investicije idu tamo gdje mogu zaraditi. Ako BiH uspije reformirati svoju ekonomiju, to će biti primijećeno - kazao je Server.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.