BIH

BiH mora u NATO bez obzira na stav Srbije!

VAŠINGTON Server kritizira stav Ivanića o članstvu u Alijansi

E. AVDOVIĆ

20.4.2015

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD)

Nedavnu, krajnje kontroverznu tvrdnju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da će BiH čekati na Srbiju da prvo ona uđe u NATO pa tek onda pristupiti realizaciji tog inače zvanično usvojenog euroatlantskog opredjeljenja, analitičari u Vašingtonu primaju s očekivanom dozom podozrenja.

Mora znati bolje

Pridruživanje NATO-u jedno je od strateških euroatlantskih stremljenja u cijelom regionu.

Odgovarajući na nekoliko pitanja "Avazovog" dopisnika u SAD, ekspert za balkanska pitanja Danijel Server (Daniel Serwer), profesor za menadžment konflikta i viši saradnik Centra za napredne transatlantske studije na čuvenom Univerzitetu “John Hopinks”, kaže da ga čude te riječi člana Predsjedništva BiH. Posebno jer se radi o političaru za kojeg kaže da bi “morao znati bolje”.

Ivanićeve riječi čude, jer one, na neki način, negiraju i višegodišnji angažman bh. institucija na približavanju BiH ka Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP – (Membership Action Plan).

- Ivanić bi morao znati bolje. Kada bih ja bio bosanski Srbin zabrinut za stabilnost i sigurnost, ja bih bio zainteresiran za istraživanje mogućnosti članstva u NATO-u u okviru vlastitih zakonskih ovlasti, bez obzira na to šta Srbija odluči - kaže Server.

Na pitanje o utjecaju službenog Beograda na stavove srpskih političara u BiH kada je NATO u pitanju, znajući da Srbija odbija članstvo u zapadnom vojnom savezu, te da li bi to mogla biti tema za razgovore na najavljenom susretu potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i srbijanskog premjera Aleksandra Vućića u Vašingtonu, Server kaže da uvjetovanje članstva BiH u NATO-u ugrožava suverenitet.

 Bajdenova poruka

- Rado bih da potpredsjednik Bajden kaže Vučiću kako SAD respektiraju pravo Srbije da sama donese svoju odluku o NATO-u i da to isto očekujemo od Srbije – da poštuje pravo Bosne i Hercegovine da neovisno donese svoju odluku. Uvjetovanje bosanskog članstva u NATO-u ugrožava bosanski suverenitet - kaže Server.

On dodaje da će “Bosna i Hercegovina imati poteškoća da bude dobrodošla u NATO sve dok Milorad Dodik ostaje snažna sila unutar zemlje".

- NATO nije zainteresiran za saveznike na koje ne može računati - tvrdi on.

Problem za Beograd

Odgovarajući na pitanje o rastućem ruskom utjecaju na zapadni Balkan, Server kaže da Rusija donosi veliki pritisak ne samo na Bosnu nego i na Srbiju, Crnu Goru, čak i na Makedoniju.

- Svaka od tih zemlja treba odlučiti samostalno o tome. Crna Gora i Makedonija su jasne: one žele članstvo u NATO-u. Srbija je preferirala da se sjedi na ogradi „nesvrstanosti“. To nije problem za mene, ali bit će to teška pozicija kada njeni susjedi Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija i Albanija, pa čak i Kosovo, budu članovi NATO-a - dodaje on.

Server, koji zbog poznatog protivljenja ili nedovoljnog angažmana dijela bosanskih političara, u tom društvu vidljivo ne spominje BiH, još kaže da je to za njega jasan rukopis na zidu podjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.