BIH

Albanski parlament Erdoanu: Mi nismo turska kolonija i nemamo oca izvan zemlje!

SKANDAL Žestok diplomatski šamar turskom predsjedniku iz Tirane

F. VELE

19.5.2015

Posjeta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Albaniji protekla je u sjeni zahtjeva turskog šefa države upućenog domaćinima da odmah zatvore škole koje pripadaju krugu društvenog pokreta Hizmet i djeluju u 52 zemlje svijeta. 

Inače, pokret je inspiriran idejama učenjaka Fetulaha Gulena (Fetullah), kojeg Erdoan smatra svojim političkim neprijateljem, a u Turskoj se već mjesecima progone svi u društvenoj strukturi za koje se (po sistemu progona nakon Rezolucije informbiroa iz 1948. godine u Jugoslaviji) posumnja da pripadaju toj grupaciji.

Oštre kritike

Tako je Ben Bluši (Blushi), šef poslaničkog kluba socijalista, vladajuće političke snage u Albaniji, Erdoanu zahvalio za posjetu Tirani, kao i za najavljenu pomoć za gradnju  džamije Namazgja, najveće na Balkanu, iako je naglasio da bi bilo bolje da je Albanci grade svojim novcem. No, ono što je izazvalo veliki odjek i u Turskoj jeste činjenica da su Erdoanu iz albanskog parlamenta upućene oštre kritike, svojevrstan politički šamar.

nishani-erdogan-796x600

Erdoan s albanskim predsjednikom Bujarom Nišanijem: Poklon pa faktura

- Predsjednik Turske za ovaj poklon tražio je od nas jednu protuuslugu. A za poklon se protuusluga ne traži. Traži da se zabrani rad pokretu koji je on samoinicijativno proglasio terorističkom organizacijom. Riječ je o pokretu koji je prisutan kako u Albaniji tako i u Turskoj. Ja ne mogu pojmiti terorističkom organizaciju koja nije ubila nikoga. I ta organizacija, koju turski predsjednik naziva terorističkom, u Albaniji nije povezana ni s jednim krivičnim činom. I sada od nas traži da je uništimo samo zato što je to u njegovom interesu - kazao je Ben Bluši pred albanskim parlamentom. 

Nadalje, on je naglasio da Turska Albaniju stavlja u situaciju koja je za njih neprihvatljiva. Turski mediji, pišući o ovom slučaju, ukazali su na paradoksalnu situaciju da su upravo Erdoan i drugi turski zvaničnici ranijih godina otvarali škole čije zatvaranje sada traže!?

- Ovo je vazalstvo. Ja to ne želim prihvatiti. I siguran sam da većina gospode i gospođa poslanika ovo neće prihvatiti... Nijedan šef države ili premijer, iz bilo koje države da dolazi, ne može samoinicijativno deklarirati teroristom bilo koga, bez obzira na to je li Turčin ili Albanac. To nije razumno i to je neprihvatljivo! Iz tog razloga ovakvo nešto trebamo kategorički odbiti. Odbit ćemo jer mi nismo turska kolonija! Nismo kolonija i nećemo za neku hediju pogaziti naše slobode niti naš nacionalni ponos - istakao je Bluši. 

Prijatelj ili otac

Objasnio je da Erdoan traži da albanske vlasti zatvore nekoliko škola u Tirani, jer navodno finansiraju njegove političke protivnike u Turskoj.

- Turski predsjednik bio je ovdje i poručio nam: "Trebate zatvoriti nekoliko škola." Kako je to rekao? Je li to poručio kao brat? Kao prijatelj? Jeste li ikada čuli ili vidjeli brata ili prijatelja da vam kaže: "Zatvorite školu!" Ja nisam. Kako je to rekao? Kao da nam je otac, tako je rekao... Ako mi kao narod imao svog oca, mislim da bi to trebao biti Skender-beg, pa nakon njega Ismail Kemal. Mi van Albanije svog oca nemamo! Hoću reći da je ovo neprihvatljiv zahtjev. Mi poručujemo da je jučerašnji zahtjev bio previše. Albanski parlament, predsjednik države, premijer i vlada shvatili su situaciju u kojoj su se našli, ali ovo neće prihvatiti. Ovo je za nas neprihvatljivo, mi nismo turska kolonija. Niti to ikada želimo biti. Mi nismo ničija kolonija. Ničija - poručio je Ben Bluši.

Nismo strana u sukobu

Poručeno je da Albanija ne treba zauzimati stav u pogledu međuturskih previranja.

- I ovo se ne smije usvojiti. Mi nismo nijedna od strana u turskim političkim previranjima. I neprihvatljivo je da sada neko dolazi ovamo i da zbog svojih političkih razloga traži da mi eliminiramo te njegove suparnike. Ja ovdje nikoga ne branim: niti ove o kojima oni pričaju, niti njihove suparnike. Mene to ne zanima. Mene zanima naša sloboda donošenja odluka... Vjerujem da je ovo dan kada ćemo jednoglasno odbaciti ovaj zahtjev. Turski predsjednik još je poručio da se "nećemo pokajati". Ipak, budite sigurni da se nećemo pokajati jer branimo svoje slobode i svoj nacionalni ponos - zaključio je Bluši.   

Šta je Erdogan tražio od Bakira

Kako je "Avaz" ranije pisao, turski predsjednik Erdoan do sada je u više navrata tražio i od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da učini ono što je potrebno kako bi i u BiH bile zatvorene škole i druge ustanove bliske Hizmetu, poput koledža u okviru "Bosna Seme" ili Univerzitet Burch. Prema našim saznanjima, Erdoan je to posebno naglasio prilikom susreta s Izetbegovićem u martu ove godine, a nema sumnje da će o tome govoriti i prilikom sutrašnje posjete našoj zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.