BIH

Šabić: Tradicija brutalnog kršenja zakona se nastavlja!

Dom naroda FBiH sutra o smjeni Upravnog odbora FTV-a

Autor:K. KEŠMER

27.5.2015

Kao što je i prošli saziv jurnuo i brutalno smijenio članove Upravnog odbora i postavio druge ljude, i ovaj novi žuri da smijeni i postavi druge ljude u UO Federalne televizije, poštujući time tradiciju da se konstantno krši zakon, kazao je jučer za „Avaz" Džemal Šabić, generalni direktor FTV-a. Naime, na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH na dnevnom redu nalazi se tačka o razrješenju Upravnog odbora (UO) FTV-a i imenovanje nova četiri privremena člana do završetka konkursne procedure.

Istekao mandat

Kako je navedeno u prijedlogu odluke, UO se razrješava zbog toga što finansijski izvještaj FTV-a nije usvojen i jer je članovima odbora istekao mandat. Stare članove, prema odluci, trebali bi zamijeniti Nino Ćorić, Vanja Kenjić, Zehrudin Isaković i Goran Puljić. No, za Šabića takva je odluka neprihvatljiva.

- Mi, nažalost, živimo u takvom društvu gdje se u javnim institucijama, a kojih je dio i Federalna televizija, konstantno krše zakoni kada su imenovanja u pitanju - kaže Šabić. Ističe da se nastavlja praksa kršenja zakona da bi nove političke snage ispunile svoje želje.

- Ovo što neki centri moći pokušavaju provesti preko Doma naroda FBiH je brutalno kršenje zakona, jer on traži da se svake kalendarske godine imenuje jedan član UO. Očigledno je novi saziv vlasti nestrpljiv kao i prošli, što se mora razumjeti, jer čovjek očigledno postane nestrpljiv kada dođe na vlast. Ali, ako im to ne odgovara, zašto ne izmjene zakon i onda rade po njemu - ističe Šabić.

On podsjeća da su, kada je prije tri godine na isti način smijenjen UO, reagirale mnoge međunarodne institucije u BiH i mnoge relevantne ambasade osudile te taj čin okarakterizirale kao nezakonit.

Identična tačka

- Ambasada SAD, OSCE, OHR samo su neke od međunarodnih institucija koje su tada to osudile. Sutra je FTV opet na tapetu, a na dnevnom redu identična tačka, samo s drugim imenima. To što je neko vlast ne znači da ono što radi nije mimo zakona - naglašava Šabić.

Radi li se o pokušaju stavljanja Javnog servisa pod političku kontrolu, Šabić nije htio nagađati, ali je istakao da je dovoljno što se radi nešto što ne bi trebalo.

- Kad nešto nije po zakonu, ne bismo to trebali ni komentirati - ističe Šabić.

faksimil-sjednica-odluke

 Faksimil odluke na dnevnom redu sutrašnje sjednice

 
Riješiti pat-poziciju po zakonu

- Prethodni članovi UO sami su zamolili Parlament FBiH da ih razriješi, jer ljudi nisu više mogli izdržati mrcvarenja, pritisak i stalna zasjedanja na kojima se tražila njihova smjena. Trenutni članovi, koji su također izabrani nezakonito, ni ne rade više. Oni su zaposleni u javnim institucijama i kad bi oni bili vraćeni, onda bi to bio sukob interesa, tako da smo u pat-poziciji i zakon bi se morao poštovati - tvrdi Šabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.