BIH

Nije lako biti stanovnik RS i ostati pri zdravoj pameti

Srđan Puhalo, psiholog, analitičar, kolumnista iz Banje Luke

Redakcija

30.5.2015

Subota, 23. maj

Čuda iz Tešnja

Jutros sam čitao članak o privrednim čudima iz Tešnja i privrednicima koji prkose bosanskohercegovačkoj svakodnevnici, logici i politici. Naučeni da se oslanjaju na svoje znanje, snalažljivost i preduzimljivost, a ne na politiku i državu, žive svoj san na marginama Federacije BiH. Oni ne služe političarima, ali će njih političari uskoro početi služiti. Možda su upravo Tešanj, Široki Brijeg, Goražde ili Kotor-Varoš modeli na koje se ova zemlja mora ugledati. Za njih je BiH mala, a svijet izazov. 

Gledamo porodično Evroviziju i shvatam da je slična kosmosu, vidi se poneka zvijezda, ali najviše ima ničega. Djeci nije interesantna “bradata žena” i ne traže da im objašnjavam šta je to. Izgleda da im je to normalno. Ali, pitam se kako je to moguće. Muzika mi postaje manje važna, postajem zabrinut i u dilemi da li sam previše tolerantan i popustljiv roditelj. I dok Šveđani slave, ja razmišljam kako je danas u BiH teže i odgovornije biti roditelj dva djeteta nego premijer entiteta. 

Nedjelja, 24. maj

Ručak kod kume

Opet se budim prvi i čitam o rehabilitaciji Draže Mihailovića. Toliko sam učio “Titove staze revolucije” da sam još kao mali postao lijevo deformisan. I dok uživam u kratkotrajnom jutarnjem miru, shvatam da je danas istorija, povijest, historija u BiH relativnija od teorije relativiteta. Samim tim djecu ne treba opterećivati time u osnovnoj školi, sve će ionako da nađu na Facebooku, YouTubeu i Wikipediji. Djeca su slabo doručkovala, ali ne marim jer idemo kod kume na ručak, pa će tamo jesti. Znate kako se kaže u Kalinoviku “ručak u gostima vrijedi kao tri kod kuće”. 

Pošto je nedjelja, u BiH se ništa ne dešava, tako da starlete i crna hronika dominiraju na portalima. U nedostatku važnijih dešavanja, Stevandić je glavna politička vijest. Svi se pitaju kojem će se prikloniti carstvu, SNSD-ovom, DNS-ovom ili će formirati neku drugu stranku. Mislim da mu je ovo četvrta ili peta stranka, traži se čovjek. Ručak je bio odličan, a kuma je ponovo prevazišla samu sebe. Naravno, slijedi nedjeljno kupanje, brijanje i sječenje noktiju, jel, jesmo li mi Srbi ili nismo?! 

Ponedjeljak, 25. maj

Opraštam Bravaru

Danas je za nas iz 70 i neke Dan mladosti, ritual kojim smo slavili jedan od Titovih rođendana. Pošto smo tada imali više novca, bolje zdravstvo, školstvo, plate, penzije i svijetlu budućnost, opraštam Bravaru ovakve gluposti i nekako mi toplo oko srca. Naravno, 25. maja 1944. godine se desio i desant na Drvar, u toj ofanzivi pas nije spasio Tita, ali jeste 6. lička brigada. 

Naravno, danas se toga niko ne sjeća, danas su IN četnici. 25. maja se desila i ona tragedija na Tuzlanskoj kapiji, ali o tome se ne govori u Republici Srpskoj. Odbio sam da komentarišem dešavanja u SDS-u za treće vijesti BHT-a, jer nemam dovoljno informacija o tome, a unutarstranački sukobi prevazilaze moje analitičke sposobnosti. Moje maskirne bermude od 3/4, model Gornja Maoča 2015., kao i stavovi koji prijaju bošnjačkim ušima, utjeruju strah u kosti komšijama kada me tako obučenog vide. Sreća pa sam ćosav, inače bi bilo svašta. 

Utorak, 26. maj

Tmurno i u SDS-u

Za danas su najavili zahlađenje, kišu i Kongres SDA, to je sasvim dovoljno za narandžasti meteoalarm. Više nisam siguran jesam li nadrndan zbog toga što živim u BiH ili je to do vremena, tj. biometeorološke prognoze. Na poslu stanje redovno, borba. Tmurno je i u SDS-u, nakon Stevandića napustio ih je i Jaćimović. Kažu da je ovo do sada osma partija u kojoj je Stevandić bio, jebote, čovjek živi pluralizam. Brzo smo navikli na njihov odlazak, ali čekam da vidim gdje će se ova dvojica disidenata skrasiti. Obojica imaju pristojan miraz. Poslije podne javiše da su i Đoković u Parizu i Izetbegović u Zetri mečeve rutinski priveli kraju, što je bilo potpuno i očekivano. Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ponovo zasjeda, ali nije jasno da li je to da bi međusobno podijelili plijen javnih preduzeća ili bildaju partijsku disciplinu zarad skupštinske većine. Kiša i dalje pada. Pošto nam privreda ne radi i nema ko da troši električnu energiju, bit će je i za izvoza. U Ljubuškom od 1. juna počinju naplaćivati parking, eto da ne bude da vam nisam rekao. 

Srijeda, 27. maj

Pomirba s NATO-om

Danas je prilično dosadan dan, nije bilo nagovještaja da bi mogao negdje na Balkanu da bukne novi rat, u Kalinoviku kažu: “Ako se ne zarati do 1. juna, neće biti rata do sljedećeg proljeća”. Ipak, mediji ne bi bili mediji da ne forsiraju prijetnje SDA da će ukinuti Republiku Srpsku. K'o eto normalno je kada SNSD najavi referendum o secesiji, a nije normalno kada SDA hoće da ukine entitete. Vidim najavu intervjua Dodika u časopisu NIN, tolika je besparica da bi se, meščini, mogli pomiriti s NATO-om, ali samo ako bi NATO namjenski ulagao u našu namjensku industriju. Na društvenim mrežama Bošnjaci su u ekstazi, a kako i ne bi kad je mali Džumhur prošao u 2. kolo Rolan Garosa. Situacija je toliko teška u BiH da se Džumhur bori i reketom i rukama da se ne vrati u zemlju. Naravno, motivima se ne gleda u zube kada pobjeđuješ. 

Četvrtak, 28. maj

Bakirovo ispunjavanje obećanja 

Nije lako biti stanovnik Republike Srpske i ostati pri zdravoj pameti. Ovih dana je predsjednik Dodik izjavio da su naše institucije opredijeljene za ulazak u EU, da nema ništa protiv NATO-a, da sprema referendum o otcjepljenju već 2017. godine i ni Rusa se nije odrekao. Nije ništa bolja situacija ni u BiH, da budžetski korisnici ne bi popizdili, potrebno je da nam neko da milijardu KM, a još je veći strah da ne popizdi između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista, kako procjenjuju bezbjedonosne agencije. Ipak, nije sve tako crno, 1. maja smo imali manju nezaposlenost za 0,89 odsto u odnosu na 1. april i postoje indicije da je Bakir Izetbegović počeo s ispunjavanjem predizbornih obećanja. Ipak radujem se lijepom vremenu i vikendu. Treba izdržati još petak. 

Petak, 29. maj

“Politikin zabavnik”

Petkom izlazi novi “Politikin zabavnik”, moj ćirilični vjerni drug već 38 godina. Nikad me nije iznevjerio, a ni ja njega. Istina, saznao sam da bi uskoro porodica mogla dobiti “najboljeg čovjekovog prijatelja” koji će imati bolji porodični pedigre od mog. Valja mi se ponovo u čoporu Puhala boriti za mjesto alfa mužjaka. Ranije izlazim s posla i prija mi da malo prošetam po gradu. Večeras u Banjaluci svira „Van Gog“, neću ići na koncert, ali mi je veoma drago da se nešto dešava u gradu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.