BIH

Kozarić: Vrijeme je da banke snize kamate!

EKSKLUZIV Guverner CBBiH na isteku drugog mandata

Autor:T. LAZOVIĆ

30.5.2015

Vrijeme je da komercijalne banke u Bosni i Hercegovini snize kamatne stope, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Kemal Kozarić, guverner Centralne banke (CB) BiH. Prema njegovim riječima, umjesto priče o rastu kamata, banke imaju sve uvjete da znatno snize kamate na pozajmice građanima i kompanijama. 

- Kamatne stope na rekordno su niskom nivou u Evropi. Banke su u našoj zemlji već morale sniziti za dva do tri posto kamate i to treba uraditi što prije. Banke bi morale prepoznati svoju društvenu odgovornost i tako se ponašati prema klijentima. To bi sigurno olakšalo i poslovanje i život u BiH - kaže Kozarić. 

Očuvali stabilnost

Za naš list on je govorio povodom okončanja drugog mandata na čelu ove državne institucije. Njemu u avgustu istječe mandat i cijeni da je Centralna banka BiH bila i ostala faktor stabilnosti u državi.  

- S ponosom završavam mandat. Uvjeren sam da je CBBiH jedna od najuspješnijih institucija u državi. Dva osnovna cilja, prema zakonu, koja su postavljena pred CBBiH, da ostvarujemo monetarnu i finansijsku stabilnost, ispunjavali smo sve ove godine - kaže Kozarić. 

Iako je, kako navodi, ekonomska situacija u BiH evidentno teška, da nije bilo čvrste politike valutnog odbora, ona bi bila još gora. 

Na pitanje kako objasniti da građani žive loše, a da postoji monetarna stabilnost, Kozarić odgovara da se radi o činjenici koja izaziva osjećaj apsurdnosti. No, kaže da nas je upravo ta stabilnost spasila potpunog kolapsa. 

- Neki su zagovarali da bismo mi mogli štampanjem novca i vještačkom inflacijom dinamizirati ekonomiju i zaposlenost, ali taj način je iza nas. Vi ne možete nekom emisijom novca bez pokrića potaknuti bilo šta. Jer, onda bismo izgubili i ovu monetarnu stabilnost i povjerenje u domaći novac i štednju. To bi bio put u potpuni kolaps. Mi se moramo naučiti da trošimo ono što smo zaradili - ističe guverner. 

Vanjski dug

Uoči novih pregovora o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Kozarić kaže da država ima prostora za novo zaduživanje, samo ako će taj novac ići u kapitalne projekte, a ne u tekuću potrošnju. 

- Vanjski dug nam raste, i to je činjenica. Još smo ispod praga evropskih standarda. Ali, ne smijemo se nekontrolirano zaduživati, posebno ne za tekuću potrošnju. Ako ćemo uzimati kredite za kapitalna ulaganja, razvoj, fabrike i autoputeve, onda to podržavam - navodi Kozarić. 

Bilo je pokušaja destabilizacije

Bilo je i ružnih stvari posljednjih godina, kaže Kozarić, te pokušaja da se CBBiH destabilizira. 

- Posebno nas je pogodio slučaj krađe u trezoru. Veoma je važno da se pokazalo da nije bilo organiziranog kriminala, da je to bio pojedinac koji je prekršio pravila i zloupotrijebio povjerenje svojih kolega. Još osam radnika je pod disciplinskim postupkom - kaže guverner CBBiH.  

O imenovanju guvernera 

Na pitanje je li tačno da se njegovo ime spominje u kombinacijama za novi mandat, Kozarić odgovara da za takvo nešto nema prepreka, ali da to ne ovisi o njemu.  

- Što se tiče zakona, nema prepreka da budem opet izabran, ali to ne zavisi od mene. Predsjedništvo BiH imenuje novi upravni odbor, a onda se između njih bira guverner. Očekujem da ostanem kao član Upravnog odbora CBBiH zbog kontinuiteta i iskustva i da se opredijelim za akademsku karijeru - kaže on. 

Godinama stipendira četvero slijepe djece

Iako je u više navrata u javnosti prozivan zbog visokih primanja, Kozarić nikada nije isticao da je svih ovih godina lično stipendirao školovanje četvero slijepe djece, a da su već tri generacije njegovih stipendista okončale školovanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.