BIH

BiH je iznevjerila povjerenje EU

EKSKLUZIV Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta, za "Avaz"

A. NUHANOVIĆ

15.6.2015

Politika u Bosni i Hercegovini nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima, kazala je u razgovoru za "Dnevni avaz" Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta, osvrćući se na novi krah bh. vlasti koje nisu usaglasile reformsku agendu kojom bi se nastavio put države ka Evropskoj uniji.

Ključne reforme

Fajon je istakla i da je otkazivanjem planirane posjete BiH evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) na neki način izrazio protest i razočarenje što je do ovoga došlo. Stoga je istakala da je i ona razočarana neusaglašavanjem programa reformi.

- Brisel u ovom trenutku očekuje da se bh. vlasti dogovore o ključnim, prijeko potrebnim reformama, ostavljajući iza sebe politiku koja se bazira na etničkoj podjeli, radeći za dobro svih građana BiH. To bi omogućilo napredak, BiH bi postepeno dobila status kandidata i time dodatne olakšice i beneficije, dok bi građani BiH konačno dobili motivaciju i poticaj - kazala je Fajon.

Napredak zemlje

Naglasila je i da je do sada u više navrata ponovila da je posljednja inicijativa EU zasnovana na socijalno-ekonomskom napretku zemlje.

- Tokom posjete u martu u Sarajevu i Banjoj Luci ostavila sam jasnu poruku da se EU ne šali, da polako gubi strpljenje i da očekuje ozbiljne rezultate i ispunjenje jasno dogovorenih ciljeva. Također, s novim predsjednikom Evropske komisije i novom visokom predstavnicom Mogerini (Mogherini), kao i novim sazivom Evropskog parlamenta, osjećala se odlučna želja na strani EU da se BiH posveti posebna pažnja i da se pokrene iz stagnacije - istakla je Fajon.

Prema njenim riječima, čini se da je BiH, u neku ruku, iznevjerila povjerenje EU zbog odsustva dogovora sve tri strane u pogledu agende za reforme te ponovo pokazala da politika u BiH nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima.

Kasnite na sve vozove

- Apeliram na političare u BiH da na najozbiljniji mogući način shvate da je budućnost cijele BiH, tri naroda tri različite vjeroispovijesti u njihovim rukama. Ne bih voljela da BiH zakasni na sve vozove prema EU, jer je vidim kao krasnu državu divnih i ponosnih ljudi, koji zaslužuju mnogo više od neusaglašene i podijeljene politike - kazala je Fajon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.