BIH

Najlakše posao nađu armirači, tesari i zidari

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović

Autor:Al. B.

26.6.2015

Predsjednik Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Terović kazao je za „Avaz“ da je sadašnji način planiranja upisa učenika u srednje škole dosta bolji nego ranije, jer počinje pratiti potrebe tržišta rada.

- Na evidenciji nezaposlenih u ovom kantonu je oko 3.600 osoba, među kojima je 257 s visokom stručnom spremom, a najviše je gimnazijalaca, ekonomskih tehničara i trgovaca. Trenutno na evidenciji Službe za zapošljavanje najmanje ima kvalificiranih građevinara. To su armirači, tesari, zidari. Najlakše i najbrže posao nađe ta struka - rekao je Terović.

Kad je u pitanju visoko obrazovanje, tehnički fakulteti se pojave, ali rijetko ko bude dva mjeseca i oni brzo odu s evidencije Službe jer dobiju posao na drugom mjestu.

- U posljednje vrijeme povećan je broj radnika koji odlaze u penziju u industrijskoj zoni “Pobjeda”, a to su radnici hemijske struke, pirotehničari i slično. Međutim, hemijskih tehničara ima na evidenciji. Očekujemo popunjavanje novih pogona firme „Emka Bosnia“ u Vitkovićima i veći interes za zanimanja metalske struke, ali to je još očekivanje - istakao je Terović.

Najviše brine podatak da je od 3.600 nezaposlenih čak 1.300 njih bez zanimanja, ali u Privrednoj komori smatraju da bi se rješenje za zapošljavanje jednog broja moglo naći kroz primjenu nedavno usvojenog Zakona o obrazovanju odraslih.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.