U 27 srednjih škola upisat će se 3.472 učenika

HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON Obrazovne ustanove u Mostaru, Jablanici, Čapljini, Konjicu, Stocu, Čitluku... otvaraju svoja vrata

M. HODŽIĆ - A. ŠAFRO

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK raspisalo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2015./2016.godini. Prvi rok za prijavu bio je 22. i 23. juna u svim školama, drugi je 29. i 30. juna, dok je treći upisni rok 27. avugsta. Prijava kandidata u muzičke škole može se izvršiti do 21. avgusta. Prema planu upisa za ovu godinu, u 27 srednjih škola na području HNK planiran je upis nova 3.472 učenika.

Pomoćnik kantonalnog ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Enes Hasanagić ističe da su ove godine, na prijedlog pojedinih škola, uvedena neka nova zanimanja, poput dizajnera enterijera u građevinskim školama i zanimanja tehničara za zaštitu od požara u mašinsko-saobraćajnim školama.

gradjevinska-skola-mostar

Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca prima 175 učenika

 - Treći rok je ostavljen za ona zanimanja koja ne budu popunjena, tako da ćemo i školama u kojima ostane slobodnih mjesta dati mogućnost da se i kod njih upiše jedan broj djece. Za sada najveći pritisak je na četverogodišnja zanimanja, odnosno gimnazije i medicinske škole – kazao je Hasanagić.  

Direktor mostarske Srednje medicinske škole Alija Muhibić kaže da su kod njih sva mjesta popunjena tokom prvog dana upisa.

- Naša škola ima izuzetan kadar i nastavne planove i programe koji su s jedne strane ravni gimnazijskim, jer imamo sve općeobrazovne predmete, a s druge strane imamo i stručne predmete. Potražnja za medicinskim kadrom u EU je pojačala i interes i zato imamo ovoliku navalu, naročito na opći smjer koji se, ustvari, i traži u EU – istakao je Muhibić.

Iz Ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole Mostar navode da su gimnazije uvijek bile na prvom mjestu po upisu, ali da je interes uvijek vladao i za ekonomskim školama.

alija-muhibic

Muhibić: Potražnja za medicinskim kadrom

- Nema firme kojoj nije potreban ekonomista. Također, učenicima nudimo i zanimanje hotelsko-turističkog tehničara koje je perspektivno, jer po završetku školovanja oni mogu raditi kao turistički vodiči, recepcionari i u turističkim agencijama kojih je sve više. Kolika je potražnja u EU za medicinskim kadrom, ista je i za osposobljenim recepcionarima, kuharima i konobarima. Od 27 naših učenika iz ove generacije, koji su se školovali za kuhara i konobara, njih 20 se zaposlilo odmah po završetku škole - kaže Sabina Ćosić, direktorica ove škole.

Srednja škola Čapljina planira upisati ukupno 201 učenika. Smjerovi i zanimanja koje nudi ova škola su: Opća gimnazija, tehničar za elektroenergetiku, vodoinstalater, kuhar, konobar, ekonomista, prodavač i poljoprivredni tehničar.

srednja-skola-capljina

U Srednjoj školi Čapljina školuju se i tehničari za elektroenergetiku

Kada je u pitanju Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, tu se planiraju upisati 252 učenika. Opća gimnazija, ekonomist, prodavač, hotelijersko-turistički tehničar, kuhar, konobar, bravar i automehaničar zanimanja su koja budućim srednjoškolcima nudi ova ustanova.

Konobar i kuhar

Srednja škola u Jablanici planira upisati 152 učenika u prvi razred, a nudi im se mogućnost upisa u Opću gimnaziju, kao i za zanimanja konobara, kuhara, prodavača, klesara, kamenoresca i hotelsko-turističkog tehničara.

Mostarska gimnazija prima 150 novih đaka, dok Gimnazija fra Grge Martića prima 125 učenika na dva smjera, i to Opću i Jezičnu gimnaziju. Druga gimnazija u Mostaru prima ukupno 100 učenika. Smjerovi koje nude su: Opća gimnazija, filološki te matematičko-informatički smjer.

Kada je u pitanju Srednja ekonomska škola Joze Martinovića, ove godine ona upisuje 126 učenika. Smjerovi koji se nude su ekonomista, komercijalista, administrativni sekretar i upravni referent. Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola primit će 101 učenika na smjerove ekonomski tehničar, hotelsko-turistički tehničar, konobar i kuhar.

Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića u Mostaru primit će 101 učenika na smjerove tehničar za računarstvo, tehničar za elektroenergetiku, elektrotehničar i elektroničar.

Srednja elektrotehnička škola Mostar primit će 150 novih učenika. A smjerovi koji su ponuđeni su elektrotehničar računarske tehnike i automatike, elektrotehničar energetike, tehničar telekomunikacija, PTT tehničar i elektromehaničar.

Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca ove će godine primiti 175 učenika. Zanimanja koja će moći birati novi učenici su građevinski tehničar za niskogradnju, građevinski tehničar za visokogradnju, geodetski tehničar, dizajner unutrašnje arhitekture, keramičar-oblagač i monter suhe gradnje.

U Srednju građevinsku školu u Mostaru moći će se upisati 102 učenika na smjerove i zanimanja: građevinski tehničar, arhitektonski tehničar, geodetski tehničar, tehničar dizajner enterijera, keramičar i zidar-fasader.

Srednja prometna škola u Mostaru ove će godine primiti 127 učenika, a smjerovi i zanimanja koja nude su: tehničar cestovnog saobraćaja, tehničar PT saobraćaja, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar željezničkog saobraćaja, zrakoplovni prometnik, automehaničar i vozač motornog vozila.

Srednja mašinsko-saobraćajna škola u Mostaru primit će 154 učenika, koji će se školovati za zanimanja mašinski tehničar za kompjutersko konstruiranje, mašinski tehničar programer CNC mašinama, tehničar za mehatroniku, mašinski tehničar za energetiku, tehničar za zaštitu od požara, tehničar drumskog saobraćaja, operater CNC mašinama, automehaničar i vozač motornih vozila.

Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica ove će godine primiti 125 novih učenika, na smjerove medicinska sestra - tehničar, fizioterapeut, sanitarni tehničar i frizer.

Srednja medicinska škola u Mostaru upisat će 100 učenika, koji će pohađati smjerove medicinska sestra - tehničar, fizioterapeut i farmaceutski tehničar.

Grafičar štampe

Srednja strojarska škola Fausta Vrančića ove godine prima 125 učenika, smjerovi i zanimanja koje ova škola nudi su: računalni tehničar u mašinstvu, web-dizajner, automehatroničar i grafičar štampe.

Srednja škola u Neumu prima 100 novih učenika na smjerove elektrotehničar, ekonomist, kuhar i konobar, dok će Srednja škola Prozor primiti 150 novih polaznika, a smjerovi i zanimanja koja su učenicima ponuđeni su Opća gimnazija, računalni tehničar u mašinstvu, prodavač, bravar i vodoinstalater.
   

Konobar, kuhar, slastičar

Srednja turističko-ugostiteljska škola ove godine primit će 85 novih učenika. Ova škola ponudit će smjerove hotelijersko-turistički tehničar, konobar, kuhar, pomoćni kuhar/slastičar. Srednja tekstilna i poljoprivredna škola otvara vrata za 111 novih đaka. Zanimanja i smjerovi koji su ponuđeni su poljoprivredni tehničar, poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, tekstilni tehničar, frizer i krojač.

U Stocu nastava na bosanskom i hrvatskom jeziku

Srednja škola Stolac ove godine očekuje upis 201 učenika. Prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku učenicima se nudi: Opća gimnazija te zanimanja ekonomist, računalni tehničar u mašinstvu i kuhar, dok se prema nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku nude Opća gimnazija te zanimanja ekonomski tehničar, automehaničar i vozač motornih vozila.

Muzičari i dizajneri   

Muzička škola I i II stepena primit će 28 novih učenika ove godine. Smjerovi su muzičar općeg smjera, klavir, flauta, harmonika, gitara, violina i muzičar instrumentalist. Glazbena škola Ivana plemenitog Zajca u Mostaru prima 42 nova učenika. Smjerovi koji su ponuđeni su instrumentalni smjer, muzičar - teorijski smjer klarinet, muzičar pjevač, violina, flauta i klavir. Srednja škola likovnih umjetnost Gabrijela Jurkića ove će godine primiti 36 novih polaznika. Smjerovi koji su ponuđeni su: slikarski dizajner, kiparski dizajner, grafički dizajner, industrijski i reklamni dizajner, dizajner tekstila i odjeće.

 U Karađoz-begovoj medresi 75 učenika

Medresa otvorila vrata učenicima

Svoja vrata otvorila je i Karađoz-begova medresa u Mostaru. Ove godine primit će 75 polaznika.

NA VRH

Podijeli članak na