BIH

Kulminirala teška situacija u "Energoinvestu": Čengić smijenio četiri pomoćnika

"Avaz" saznaje

M. AŠČIĆ

5.7.2015

Generalni direktor „Energoinvesta“ Enes Čengić smijenio je prije nekoliko dana četiri pomoćnika i deset rukovodilaca u ovoj državnoj kompaniji, saznaje „Dnevni avaz“.

Riječ je o Mehmedu Koldži, pomoćniku direktora za oblast inžinjeringa, Jusufu Zahiragiću, pomoćniku za pravne poslove, Senadi Spahić, pomoćnici direktora za finansije, te Mersadu Ramoviću, pomoćniku direktora za marketing.

Čengić je za naš list potvrdio ovu informaciju, kazavši da su smjene u kompaniji uslijedile radi reorganizacije. Pojasnio je da su neki pomoćnici prebačeni na druge pozicije u sklopu korporacije te na druge poslove.

- Ovo smo uradili da bismo napravili određene uštede te bili mnogo efikasniji. Situacija u firmi nije nimalo dobra, a najveći nam je problem naplata dugova iz Libije i Iraka. Zbog toga ne možemo da se skrpimo ni za plaće - kaže Čengić.

On ne negira da su radnicima dužni isplatiti zarađeni novac.

- Danas (petak, op. a.) smo im dali pola plaće. Jednu smo im nedavno isplatili, a dužni smo još jednu i po. No, svi koji potpišu ugovore znaju kako firma funkcioniše. Mnogo radnika koji su Sarajevu ne želi ići van države da radi, to je činjenica - dodaje Čengić. 

Rekao nam je da je Uprava nedavno zatražila pomoć od Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića, ali da povratne informacije nema.

- Predložili smo model prema kojem nudimo garanciju za dugove koje imamo, ali da zauzvrat dobijemo 7,5 miliona KM. Samo Irak nam je dužan 10 miliona dolara, ali te pare nikako da dobijemo - govori Čengić. 

Teško stanje u firmi

Na adresu „Avaza“ jučer je stiglo pismo Sindikata „Energoinvesta“ koje potpisuje predsjednik Almir Salihović. On je u dopisu prije dva dana upozorio Upravu na teško stanje u firmi. U pismu se kaže da radnici pozdravljaju određene smjene, ali da to ne smije biti proces na kojem će se stati te da neko mora odgovarati. 

- Podržavamo sistem mjera štednje - ističe u dopisu Salihović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.