BIH

Bušatlić: Najbolje je da Novalić da ostavku

Neizvjesno održavanje naredne sjednice Parlamenta FBiH

A. Du.

8.7.2015

Da se kriza vlasti odavno prelila i u Federalni parlament, svjedoči činjenica da se članovi Kolegija Predstavničkog doma već 15-ak dana bezuspješno pokušavaju sastati, i to nakon debakla sjednice od 16. juna, kada nije usvojen ni dnevni red, čime je i ozvaničeno nepostojanje parlamentarne većine.

Predsjedavajući ovog doma Edin Mušić (SDA) rekao je za “Avaz" da će novi pokušaj sazivanja sjednice Kolegija uslijediti u narednih nekoliko dana, međutim, drugi članovi Kolegija ne dijele njegov optimizam. Štaviše, tvrdnje lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da se “bez izvjesne alternative ne bi trebao napraviti vakuum u Federalnoj vladi" nailaze na argumente da je vakuum u funkcioniranju zakonodavne vlasti, a time i vlasti općenito, pucanjem koalicije SDA - HDZ - DF već napravljen.

Poslanik DF-a Ilhan Buštalić tvrdi da se do septembra, vjerovatno, neće održati nijedna sjednica Predstavničkog doma, jer u ovom momentu ne vidi dovoljno ruku da se usvoji dnevni red.

- Predsjednik SDA, vjerovatno, neće da se pomiri s činjenicom da nema većine te da njegov premijer Fadil Novalić nema podršku u Parlamentu. Ja nisam uvjeren da će doći do određenih kombinacija koje se najavljuju, tako da je najrealnije da premijer da ostavku te da biramo novu vladu, odnosno da se sve restartuje - kazao je Bušatlić.

Beganović: Vlada ne može bez Parlamenta

Šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Nasir Beganović cijeni da zatvaranje očiju i guranje glave u pijesak, što demonstrira SDA, ne donosi nikome ništa dobro.

- Ne znam zašto se stvara iluzija da Parlament može funkcionirati vez kvalitetne većine. Iluzija je i da krnja Vlada FBiH može donositi tako krupne reformske zakone bez podrške Parlamenta. Vlada treba biti servis Parlamenta i ne smije uknjižavati vlasništvo FBiH na sebe bez našeg znanja - rekao je Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.