BIH

FTV: Nakon napada na Vučića, Bakir Izetbegović se stidi, a Bošnjaci u Podrinju strahuju!

Komentar Avde Avdića, urednika Informativnog programa

Avdo Avdić/ FTV

13.7.2015

Federalna televizija donosi redakcijski osvrt na političke igre domaćih i političara iz međunarodne zajednice, politiku u Potočarima i posljedice u BiH i regiji.

Dvodecenijsko iskustvo nas je naučilo - kada Naser Orić postane najbitniji Bošnjak, BiH i Bošnjaci budu slabiji nego ikada. Kada Ujedinjeni narodi  stanu u zaštitu Srebrenice – Srebrenica bude ugroženija nego ikad prije. 

Mart 1995. godine. Radovan Karadžić izdaje Direktivu 7 kojom naređuje napad na Srebrenicu. Koji dan poslije – Ratno predsjedništvo BiH naređuje komandantu Srebrenice  da napusti Srebrenicu kako bi se odmorio i školovao, jer je bitan vojni kadar. Dva mjeseca kasnije – Orić napušta Srebrenicu, a dva mjeseca poslije njegovog izlaska u Srebrenici je počinjen genocid. Pod budnim okom UN-ovih snaga i pod pravnom zaštitom Rezolucije UN-a.

Kada je 2014. godine, 1. februara – obznanjeno da je Srbija raspisala međunarodnu potjernicu za Naserom Orićem, kompletan bošnjački vrh – i pozicijski i opozicijski stao je u zaštitu već tada presuđenog kriminalca. Prijem za tad nabitnijeg Bošnjaka je organiziran u zgradi Predsjedništva – koja je sedam dana poslije zapaljena. 

Sjetit ćete se tih dana beogradskih susreta Dodika i Vučića i mostarskog svehrvatskog sabora pojačanog službenim Zagrebom. Sjetit ćete i velike zabrinutosti međunarodne zajednice nad sudbinom BiH. Iste one međunarodne zajednice koja je napravila ovakvu BiH. Iste one međunarodne zajednice koja prije dvadeset godina šutjela o srebreničkom genocidu, pa se onda nakon dvije decenije probudla iz sna sa željom da osudi nešto što se desilo pred njenim očima. Britanska rezolucija nije donijela ništa dobrog.  Da je usvojena – imali bismo još jedan dokument koji ne znači ništa i kojim se osuđuje genocid koji se zbio pred očima onih koji osuđuju. 

Vučićeva reformirana radikalno-napredna Srbija bi dalje mislila isto – a Dodikovu ekonomski ugroženu Republiku Srpsku ne bi  promijenio nijedan dokument UN-a.  Britanska rezolucija samo je ojačala one koji žele razgradnju BiH. U danima kada grcaju u dugovima, kada ih čeka suočenje sa vlastitim gladnim narodima -  srbijanski i bh. političari dobili su tri poklona koja im garantiraju opstanak na političkoj sceni. Barem još koji mjesec. 

Prvo se na naslovnice vratio srebrenički heroj Naser Orić. Uhapšen u Švicarskoj pod nerazjašnjenim okolnostima, izručen BiH pod čudnim okolnostima i po nalogu Tužilaštva BiH pušten na slobodu pod političkim, a ne pravnim okolnostima. Dovoljno razloga da Bakir Izetbegović, kao zaštitnik Bošnjaka, otkaže gostoprimstvo srbijanskom predsjedniku, a da Dodik raspiše referendum koji vodi ka razgradnji države. 

Drugi poklon bila je britanska rezolucija  upakovana ruski celofan. Rezolucija je Republiku Srpsku približila Srbiji, a UN je ponovo izdao Srebrenicu. I treći poklon stigao je jučer. Direktno u Potočare. Srbijanski premijer – malo čudno – nije poslušao savjete svoje BIA-e, pa je došao u Srebrenicu.

Grupa huligana nije poslušala glas razuma reisa Kavazovića i od Vučića je napravila srpskog heroja, a od BiH još dugo nestabilnu državu. Vučić je sada mirotvorac, Bakir Izetbegović se stidi, Bošnjaci u Podrinju strahuju,  Dodik ima novu temu kojom će zabavljati narod, a Potočari ostaju politički poligon.

Kompletan video prilog možete pogledati OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.