BIH

ISPOVIJEST Rasima Nanić, majka Izeta Nanića: Dala sam viteza za ovu zemlju, a sad me vlast i ne gleda!

Majka poginulog komandanta 505. viteške brigade

E. Trako

6.8.2015

Svi su načelnici dolazili, obilazili me, ali otkad je ovaj došao na to mjesto, ima i tri godine, nikada me nije posjetio. On ne poštuje ni mene ni Izetovu braću niti ikog. Ja se ne razumijem dobro, ali znam da on hoće pričati samo s ljudima koji mu klimaju glavom. Dala sam viteza za ovu zemlju, a doživjela sam da me vlast te zemlje za koju je moj Izet život dao, i ne gleda. I koliko još majki tako, kaže na početku razgovora za naš list Rasima Nanić, majka Izeta Nanića, poginulog komandanta 505. viteške brigade.  

Lijepa riječ

Kaže Rasima, da nije drugih šehida u čiju čast će to obilježje, također biti podignuto, ne bi ona ni dala da se imenom njenog sina igraju kojekakvi političari.  

- Ali neću radi tih drugih majki i radi dragog Allaha dž.š., da se inatim. Na jednoj zgradi kod nas ovdje bila je slika mog sina. Taj mladi načelnik je naredio da je skinu. Pokvarena je to sorta... Mene takvi i ne trebaju obilazit, mrtvog sina mi ne poštuju a živog mi ostavljaju bez hljeba – priča majka Izeta Nanića.

Godinama oplakuje svog sina koji je do zadnjeg momenta bio borac za pravdu i za domovinu.

- Svake godine svi se sjete mene samo kad dođe ovaj datum, i onda dođu hoće da se slikaju sa mnom. A niko od njih ne pita: Rasima kako si, treba li lijekova, treba li išta“. Ma lijepa riječ bi meni bila dovoljna – kaže Rasima.

Tuđa djeca

I ona će danas, kao i majke ostalih šehida biti na Ćorkovači. Kaže da učenje tehvida ne bi propustila ni za što na svijetu.

- Dok budem imala snage ja ću ići tamo kad se ljudi okupljaju. Ali eto, godine su stigle, a tu je moje dijete izgubilo život. I koliko još tuđe djece, drugih majki – govori plačnim glasom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.