BIH

Visočke piramide ruše rekorde posjećenosti

Bh. dijaspora, Slovenci, Mađari i Bugari najčešći gosti

N. Sm.

8.8.2015

U posjetu arheološkim lokacijama, tunelima i piramidama u Visokom tokom jula i avgusta stiže brojna bh. dijaspora. Tako je i ove godine - mnogi naši građani koji žive u zemljama Evrope, obilaze Bosansku dolinu piramida. 

Vodiči Fondacije, koje smo zatekli na Bosanskoj piramidi Sunca, kazali su nam da su, uz našu dijasporu, najbrojniji gosti iz Slovenije, Mađarske te Bugarske. Nakon majskih nepogoda, broj posjeta prošle sezone bio je umanjen, ali ova godina, kako kažu domaćini, obara rekorde prema broju dolazaka u Visoko na arheološke lokacije. 

 Dobri rezultati 

Na kompleksu prahistorijskih podzemnih tunela Ravne sreli smo veliku grupu Cazinjana, koji su prvi put došli na piramide. Kazali su nam da se o Visokom mnogo priča i da je bilo krajnje vrijeme da se i oni u sve to uvjere. 

sidonija-sestak

Pozorišna glumica iz Budimpešte Sidonija Šestak u Visoko dovela 19 ljudi

U Visokom je u toku i šesta smjena radne akcije "Ekspedicija na Bosanske piramide s volontiranjem". Geolog Fondacije Mejra Kozlo nadgleda sve grupe i radove koji se izvode u tunelu Ravne i na Piramidi Sunca. 

- O rezultatima ćemo moći govoriti na kraju sezone, ali ipak, čini se da će biti itekako dobri, jer se ozbiljno radi, a i svakodnevno imamo neka nova otkrića - kazala je Kozlo. 

Svjetski značaj 

I dok grupe turista s vodičima obilaze očišćene prolaze podzemnog labirinta, u unutrašnjosti, na 600 metara udaljenosti od ulaza, zatekli smo zanimljivu grupu. 

- Moja majka i ja već smo bile u Visokom i tokom zime smo putem društvenih mreža odlučile organizirati jednu grupu koja bi došla u Visoko da vidi sve ono što smo nas dvije imale priliku vidjeti i da volonterski podržimo ovaj projekt, koji ima svjetski značaj. Uspjeli smo organizirati grupu od 19 ljudi iz nekoliko mađarskih gradova i već neko vrijeme radimo u Visokom - kazala nam je pozorišna glumica iz Budimpešte Sidonija Šestak (Szidonia Sesztak), koju smo zatekli s lopatom i kolicima u tunelu Ravne. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.