BIH

"Avazova" patrola u akciji: Vrvi kao u košnici, Dalmatinci trljaju ruke i broje prihode!

Bosanci i Hercegovci okupirali Makarsku rivijeru

Autor:Evelin TRAKO

9.8.2015

Špica ljetne sezone na Makarskoj rivijeri, omiljenom ljetovalištu Bosanaca i Hercegovaca, uvijek zahvati period od 15. jula do 15. avgusta, kada je na plažama kao u košnici. Svih jezika, nacija, dječije graje ne nedostaje, a peškir do peškira. 

Uprkos činjenici da su Turska, pa i Crna Gora glavna konkurencija Hrvatskom primorju što se tiče bh. državljana, još je veliki broj onih koji po navici dolaze u Tučepe, Makarsku, Baške Vode... 

Patrola „Dnevnog avaza“ jučer je ponovo bila na ovim turističkim destinacijama, gdje smo se uvjerili da ima Bosanaca, ali nema više paradajz-turizma, otvorene paštete i malo sira narezanog na pladnju. 

Svaki dan Bajram

Zasmetalo je, priča se još, Dalmošima prije nekoliko godina sve to, pa su se požalili na "primitivizam" Bosanaca i Hercegovaca, ali nakon što ih je dočekao kolaps turističkih sezona i kada su plaže bile poluprazne, zavapili su za paradajz-turistima. Naravno, sad se o gostima iz BiH priča s poštovanjem i ističe da nema turizma bez njih. U Turističkom birou u Tučepima kažu, kao i u drugim mjestima Makarske rivijere, da je poslije Bajrama - svaki dan Bajram. 

- Tačno se osjetio taj prelazak kada su počeli dolaziti turisti iz BiH - kaže Marijana iz Turističkog biroa u Tučepima. 

Nije nam trebalo dugo da pronađemo Bosance. U Baškim Vodama svaki drugi gost na plaži je iz Tuzle ili okolnih mjesta. Zuhdija Karić je upravo jedan od onih koji su navikli dolaziti na Hrvatsko primorje. 

- Nema nikakvih problema, najvažnije je da su ljubazni domaćini. Preko ceste cijene su malo bliže onima u BiH. Ali ovo oko plaže je malo skuplje. Zato kupim pivo preko ceste i pravac plaža - priča raspoloženi Karić, koji je na odmor došao sa suprugom. 

Inače, ova turistička sezona mogla bi biti rekordna po broju stranih turista, jer u odnosu na prošlu godinu, prema izvještaju Državnog ministarstva za turizam, zabilježeno je da je do sada Hrvatsku posjetilo devet posto više turista u odnosu na isti period lani. 

Euforija u zraku

Ferid Fazlić i Muhamed Suljić danas se vraćaju u svoju Tuzlu. Sedam dana u polupansionu koštalo ih je 360 KM po osobi. Zadovoljni su. Kažu, doći će opet. 

- Ovdje smo navikli dolaziti. Čisto je more, djeca imaju prostora. Nekako je pitomo. Sigurno postoje bolje plaže i uređenije, ali navika je čudo - pričaju oni. 

Sunce, dobro hladan mohito sa svježom mentom, euforija u zraku, ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, a zadovoljni su i vlasnici apartmana i hotela. Skoro sve je popunjeno uprkos relativno visokim cijenama smještaja i hrane. 

"Dnevni avaz" je obavezno štivo na moru

Najtiražniji i najutjecajniji dnevni politički list „Dnevni avaz“ od početka turističke sezone može se naći i na trafikama Makarske rivijere, s obzirom na to da dosta Bosanaca i Hercegovaca ljetuje na ovim destinacijama.

makarska-rivjera-baske-vode-6-ff

Foto: F. Fočo (Ni na moru bez omiljene dnevne novine)

Prodavači u trafikama kažu da sve primjerke „Avaza“ prodaju još rano ujutro.  

Tek poneki automobil na GP Bijača

Na putu ka jugu od Sarajeva saobraćaj je relativno frekventan. Gužve su u Doljanima i na granici se čeka više od sat.

granicni-prelaz-bijaca-4-ff

Foto: F. Fočo (Moderni autoput se slabo koristi)

S druge strane, naša ekipa je išla novoizgrađenim autoputem. Savremeni granični prijelaz Bijača sablasno je prazan, tako da se građanima savjetuje da koriste taj putni pravac.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.