BIH

LJUBUŠKI Na brdu Buturovica otkriveni prvi helenistički zidani grobovi u BiH

Grupa volontera i arheologa iskopala vrijedno nalazište

M. HODŽIĆ

14.8.2015

Iskopavanje na brdu Buturovica iznad Ljubuškog, koje je prije desetak dana započela grupa volontera i arheologa, rezultirala je pronalaskom jedinstvene helenističke zidane grobnice, prve ovakve vrste u BiH. Ovaj lokalitet, uz tri groba s nedavnih istraživanja na otoku Korčula, predstavlja jedinstven primjer na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

Klesani kamen

Riječ je o specifičnim zidanim grobovima, koji značajno odstupaju od klasičnih ilirskih, jer imaju i unutrašnje podzide od klesanog kamena.

pronadjeni-predmeti

Neki od pronađenih predmeta 

Naša ekipa posjetila je jučer lokaciju na Buturovici, gdje grupa entuzijasta, predvođena magistrom arheologije Mirkom Rašićem, danima prosijava i izdvaja izuzetno rijetke i vrijedne predmete, pronađene u sklopu ove grobnice.
 
Kao posebno rijedak i važan nalaz izdvajaju zlatnu naušnicu iz perioda helenizma s likom lava sa prednje strane. Sa stražnje strane naušnica je ukrašena rozetom, izrađenom filigran tehnikom.

- Ova grobnica očigledno je pripadala jednoj obitelji, jer smo pronašli tri kostura. Prvi kostur pokojnika, kao najstariji, bio je ukopan u temelje i jedini je imao svoju grobnu arhitekturu odvojenu unutar velike grobnice. Uokolo smo pronašli vojnu opremu, željezno koplje, nešto ulomaka helenističke keramike te novčić, odnosno srebrenu grčku drahmu, koja datira s kraja 3. stoljeća prije nove ere - ističe Rašić.

nausnica-s-likom-lava

Zlatna naušnica s likom lava  

Pronađena je i ukrasna igla od bjelokosti, kao i brojni drugi predmeti.

Perle od jantara

- Ostali grobovi poredani su uokolo, odnosno grobnice su na sprat. Uz dvije pokojnice smo pronašli dosta nakita, razne perlice od jantara i kamena te tu zlatnu naušnicu, koja je uistinu jedinstvena, a slične možemo pronaći samo u južnoj Italiji, koja je nekad bila grčka kolonija - pojašnjava Rašić.

U ovom istraživanju učestvovao je i kustos Franjevačkog muzeja na Humcu, fra Milan Jukić, koji ističe da je područje Ljubuškog prava riznica ovakovog blaga, jer je zabilježeno da su ovdje ljudi živjeli još od vremena paleolita.

- To brdo dominira nad cijelim krajem i uvijek je bilo atraktivno za život tako da je i logično da se na tom mjestu nalaze takvi objekti i predmeti. I ovo novo nalazište je jedinstveno u BiH - dodaje fra Jukić.

Nastavljaju iskopavanja

Iskopavanja na kojima, osim Rašića i fra Jukića, rade i sekretar Odjela arheologije Filozofskog fakulteta u Mostaru Tino Tomas, student arheologije Tomislav Mihalj i magistar arheologije Josip Tabak, nastavljaju se i u narednom periodu.

- Ove mlade ljude treba podržati i pomoći im, jer oni to, željni istraživanja, rade volonterski, iz ljubavi - kaže fra Milan.

Predmeti koji su pronađeni, bit će nakon konzervacije deponirani u muzeju na Humcu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.