BIH

Hrle novi ambasador BiH u Vašingtonu!

"Avaz" saznaje Imenovanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH

S. D.

4.9.2015

Haris Hrle, donedavni ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji, imenovan je za novog ambasadora Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, saznaje „Dnevni avaz“ iz pouzdanih izvora. 

On će na čelu diplomatskog predstavništva BiH u SAD zamijeniti Jadranku Negodić, dosadašnju bh. ambasadoricu u toj zemlji. 

Hrlu je na ovu poziciju imenovalo Predsjedništvo BiH na prijedlog Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Hrle je 2013. godine imenovan za bh. ambasadora u Rijadu, a ranije je bio ambasador BiH u Austriji. Saznajemo da se Hrle već 31. avgusta vratio u našu zemlju, upravo zbog nove pozicije. 

Nije poznato je li Hrle i kada će dobiti agreman SAD za preuzimanje funkcije u Ambasadi BiH u Vašingtonu. Kako saznaje „Avaz“, nakon rukovođenja diplomatskim predstavništvom u Belgiji, gdje je bila ambasadorica od 2012. godine, Bisera Turković imenovana je za ambasadoricu at large u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu. 

turkovic

Turković: Nakon dugogodišnje inozemne karijere vraća se u BiH

Ona će nakon skoro dvije decenije koliko je ukupno provela u diplomatiji u inozemstvu, uključujući SAD, Hrvatsku, Mađarsku, Austriju, također na prijedlog Izetbegovića, karijeru nastaviti u BiH. Saznajemo da je Turković trebala biti imenovana za ambasadoricu BiH pri NATO-u, ali iz za sada nepoznatih razloga ova pozicija joj je izmakla. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.