BIH

MUP USK 15 penzionisanih inspektora 17 godina čeka uplatu doprinosa

Startna penzija umanjena im za 59 posto

M. DEDIĆ

15.9.2015

Poslanik u Skupštini USK Amir Murić (SDP) na sjednici održanoj prošle sedmice upitao je premijera Unsko-sanskog kantona Izudina Saračevića (SDA) i ministra policije Senada Kljajića (SDA) za slučaj 15 nekadašnjih radnika Ministarstva unutrašnjih poslova USK koji su u penziju otišli prije 17 godina, 31. maja 1998., a do danas im nisu uplaćeni doprinosi za beneficirani staž za dvije i po godine. 

Pravna bitka 

- Općinski i Kantonalni sud u Bihaću donijeli su presude koje su postale pravosnažne i izvršne, a do danas nisu ispoštovane. Ovo je jedinstven slučaj u FBiH - kazao je Murić.

Redžo Husak, jedan od 15 penzionisanih policijskih inspektora, kaže da je ovo lopovluk, da se nikoga ne boji, ali da nikada neće baciti kamen na zgradu Vlade USK, nego da će se boriti pravnim putem. 

amir-muric1

Murić: Jedinstven slučaj

- Penzionisali su nas po uredbi, jer nam tadašnji ministar policije Edham Veladžić (SDA) nije uplatio te dvije i po godine beneficiranog staža. Penzije su nam u startu umanjene za 59 posto, za oko 500 tadašnjih maraka - priča Husak.

Dodaje da su sklonjeni kako bi na scenu stupili stranački policajci koji su od MUP-a USK napravili leglo kriminala i zločina. Kao odgovorne optužuje tadašnjeg premijera Mirsada Veladžića (SDA) i ministra policije, jer nisu izvršili uplate za taj dio staža, te tadašnjeg direktora PIO Bihać, koji, kako kaže, nikako nije smio izdati rješenja za penzionisanje bez uplaćenih doprinosa.

Penzionisani policijski inspektori  potom su krenuli u pravnu bitku, koju su glatko dobili. Od ministra policije Edhama Veladžića i premijera Mirsada Veladžića do danas izmijenilo se 15 krajiških ministara policije i premijera. 

- Aktuelni premijer Saračević nedavno nam je obećao da će ovo riješiti. Digao je dva kredita, ali ušutio se. Njemu je dobro – kaže razočarani Husak.

saracevic

Saračević: Nije pomogao 

Nova rješenja

Ukupna dugovanja prema 15 penzionisanih policijski inspektora sa sudskim troškovima ne prelaze 30.000 KM. Toliko iz budžeta USK aktuelni premijer naplati za pola godine. Ako bi bivšim policajcima bile uplaćeni ovi doprinosi, onda bi trebali dobiti nova rješenja u kojima bi im bilo vraćeno 59 posto startne penzije, što im je uskraćeno punih 17 godina.

Ko su prevareni policajci 

Petnaest izvaranih bivših policajaca su: Salih Redžić, Redžo Husak, Adem Hrnjica, Radomir Radaković, Ferid Habibija, Mirsad Alibabić, Jasminko Dervišević, Husein Pehlivanović, Enes Delić, Nijaz Pašalić, Senadin Dervišević, Husnija Vojić, Faruk Suljanović, Rifet Dizdarević i Izet Karabegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.