BIH

KRAJ LJUBAVI Nakon razvoda tražio da mu supruga vrati silikone

Ljekari nerijetko dobivaju neobične zahtjeve

E. MASLO

15.9.2015

Sve više bh. građana odlučuje se za operativne estetske intervencije, dok su kod mnogih želje i razlozi opravdani, ima i onih nerealnih. Prof. dr. Reuf Karabeg, predsjednik Udruženja plastičnih i rekonstruktivnih hirurga u BiH, za "Dnevni avaz" rekao je da se hirurzi susreću sa širokim dijapazonom neobičnih želja te se prisjetio nekih od najčudnijih zahtjeva.

Realni zahtjevi 

- Muž, u fazi razvoda, želio je da mu bivšoj supruzi odstranimo silikonske implantate za povećanje grudi koje je on platio. Naravno, nismo to uradili. Zanimljiv je primjer i žene koja je, nakon tri poroda, na godišnjicu braka htjela počastiti muža nevinošću - rekao je Karabeg.

On, također, navodi da se muškarci u manjoj mjeri odlučuju na estetske intervencije, a procentualno govoreći, ljekarima se s takvim zahtjevima javi 30 posto muškaraca i 70 posto žena. Kazao je da se zahtjevi kod muškog spola odnose na zatezanje lica, operaciju nosa i smanjivanje "ženskih grudi", tj. operacija ginekomastije. Žene najčešće rade estetsku hirurgiju dojki i trbušnog zida, operaciju nosa i liposukciju.

reuf-karabeg

Karabeg: Neobične želje 

- Svako ko želi i zna da može biti ljepši i ko je u finansijskoj mogućnosti, dolazi na estetski zahvat. Dakle, dolaze svi - od zemljoradnika do estradnih zvijezda. Dolazili su nam i političari. Ako je zahtjev realan, mi ga možemo ostvariti - kazao je Karabeg.

Psihologinja Jasmina Dizdarević navodi da nije protiv plastične hirurgije jer svako ima pravo raditi na svom tijelu šta želi, ali ima nešto što se ne može promijeniti - psihologija ličnosti. Ona se, s druge strane, pita šta znači to što promijenimo fasadu ako ne izmijenimo ono što je unutra.

Nađite kvalitet 

- Kada neko operativnim zahvatom želi promijeniti nešto na sebi, to znači da je iskazao nezadovoljstvo onim što nosi u dubini duše. Razumijem da je sve više mladih koji su nezadovoljni svojim izgledom i to tako krene, onda se nezadovoljstvo širi na posao, svakodnevni život... Ali, ne možete nikakvim zahvatom promijeniti ono kako vas ljudi vide, navike koje ste stvarali tokom života. 

Moja preporuka je: stanite ispred ogledala i nađite u sebi kvalitet koji nosite i pokažite ga ljudima oko vas. Ako govorimo da smo ružni, debeli, mršavi, bit ćemo još više takvi u očima drugih jer smo ih uvjerili u to – istakla je Dizdarević. 

jasmina-dizdarevic-01-is-630x10241

Dizdarević: Prihvatiti sebe

Upola jeftinije nego u Evropi 

Bosna i Hercegovina, osim prirodnih i historijskih atrakcija kojima privlači strane turiste, ima veliki potencijal da postane popularno odredište zdravstvenog turizma. Kako ističe prof. dr. Karabeg, cijene operativnih zahvata u BiH niže su u odnosu na Sloveniju za približno 20 posto, za Austriju 100 posto, dok je operacija u BiH čak tri puta jeftinija nego u Njemačkoj te pet puta u odnosu na SAD.

- U BiH su cijene različite, u ovisnosti o kompetentnosti i educiranosti plastičnog hirurga, rezultata koje postiže, potom o  kvalitetu opreme i ugradbenih materijala, konaca, aparata za anesteziju i sterilizaciju itd. Sve to jako utiče na konačni cilj, a to su uspješan operativni zahvat i zadovoljstvo pacijenta. Upravo zbog svega nabrojanog, pacijent je odgovoran za odabir estetskog hirurga, a hirurg za uspješno izvođenje operativnog zahvata - kazao je Karabeg.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.