BIH

Firmu "Krivaja" od stečaja spasilo osiguranje dijela imovine

Vlasnik radnicima obećao povratak na posao

D. PAŠALIĆ

15.9.2015

Uprava Wiener osiguranja Vienna Insurance Group, na čelu sa generalim direktorom Miroslavom Miškićem i članom Uprave Goranom Mandićem i u pratnji vlasnika, obišla je zgarište i pogone Tvornice montažnih kuća “Krivaja” u Zavidovićima, a koje je nedavno zahvatio požar katastrofalnih razmjera koji je za samo nekoliko sati progutao više od 60 posto postrojenja, a pričinjena je višemilionska šteta.

Dio opreme i proizvoda, kao i prekid rada nisu bili osigurani od ovog rizika, ali ipak uloženi su svi napori kako bi se u što kraćem vremenskom periodu izvršila procjena i isplata dijela osigurane imovine.

Propust u osiguranju

Upravo je uz pomoć osiguravajuće kuće i pravovremenog reagovanja spriječeno da firma ode u stečaj, budući će im za rekordno kratko vrijeme isplatiti novčana sredstva.

- “Krivaja” je nažalost osigurala samo dio svoje imovine od požara i još nekoliko drugih rizika, za koju bi šteta trebala da bude isplaćena nakon adekvatnog finalnog nalaza nadležnih organa i vještaka, i to u velikom iznosu. Šteta je mogla biti u potpunosti sanirana u finasijskom smislu da je sva imovina bila osigurana, a to bi značilo lakše pokretanje proizvodnje i stajanje na noge za TMK Krivaju - poručili su u ime Wiener osiguranja.

Vlasnik "Krivaje", Ismet Mujanović, ističe kako su izbjegli osiguravanje kompletne imovine budući da to iziskuje ogromna finansijska sredstva, koja su oni odlučili usmjeriti na kupovinu mašina ali i radna mjesta.

- Na sreću imali smo barem dio osigurane imovine, da smo u našim kalkulacijama izabrali potpuno osiguranje a ne radno mjesto ili nabavku mašine ja bih mirno spavao - kazao je vlasnik Mujanović, negirajući namjerno postavljanje požara koje u potpunosti isključuje.

Dodaje kako još uvijek ne zna koliko će iznositi obnova linije 14.000 kvadratnih metara industrijskog zemljišta sa pratećom procedurom, međutim prognozira kako se radi o enormno visokim ciframa neophodnim da se sve vrati u prvobitno stanje.

Radnicima preostaje nada

Osvrnuo se i na 20 uposlenika koji su na čekanju ističući kako nije riječ o višku radne snage, ali da su zbog situacije u kojoj se trenutno firma bili prinuđeni na ovaj korak. Tako je trenutno u firmi uposleno 166 radnika, dok njih 20 poslanih na čekanje ima mogućnost primanja pomoći sa biroa.

- Uložit ćemo sve napore da ukoliko dobijemo neophodna sredstva osiguramo povratak radnika na posao, a nadamo se kako će i oni pokazati razumijevanja. Vjerujemo kako će smoći snage da izvjestan vremenski period sačekaju dok se uslovi normalizuju koristeći pomoć sa biroa, a nakon čega ćemo ih sve primiti na posao jer nama nijedan radnik nije višak – obećao je Mujanović.

Na samom kraju zaključio je kako će obnoviti ono što je požar uništio, međutim nije mogao precizirati koliko će vremenski trajati sam proces obnove, a što u velikoj mjeri zavisi od eventualne pomoći kojoj se nadaju. Ipak, bez obzira na sve, odluka vlasnika da se realizuje obnova je definitivna i konačna.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.