BIH

SAVEZ SINDIKATA: Minimalna plaća treba biti 500 maraka

Očekuju prihvatanje prijedloga

E. HALIMIĆ

22.9.2015

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH uputio je jučer Vladi FBiH i Udruženju poslodavaca (UP) FBiH Prijedlog izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za područje Federacije BiH, kojim je, između ostalog, predviđeno i određivanje minimalne plaće od 500 KM i minimalne satnice od 2,97 KM. 

Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović rekao je za „Avaz“ da je, za razliku od Udruženja poslodavaca koje je ponudilo apsolutno novi opći kolektivni ugovor, Savez uputio jučer prijedlog usklađivanja postojećeg Kolektivnog ugovora, kako je to definirano i Zakonom o radu. 

- Ponudili smo vrlo konkretne i korektne parametre koji se trebaju nalaziti u tom ugovoru. S obzirom na to da je Udruženje poslodavaca izrazilo želju za povećanjem minimalne plaće, mi smo uradili prijedlog koliko bi ona trebala iznositi i, naravno, napravili smo varijantu da ta najniža plaća ne bude osnovica za obračun svih plaća, jer smo, također, prijedlogom utvrdili koja je to najniža satnica – kazao je Šatorović. 

Dodao je da je to prijedlog koji UPFBiH ne može odbiti i da očekuju aktivno učešće Vlade FBiH, koja treba izvršiti pritisak na Udruženje, jer su zajednički radili na donošenju novog Zakona o radu i zajednički obećavali da će radnicima biti bolje. 

- Moramo znati da i prijedlog od 500 KM nije idealan, jer je to manje od trećine minimalne potrošačke korpe, ali je svakako bolje od trenutnog stanja – ističe Šatorović.

selvedin-satorovic-33

Šatorović: Sada je na Vladi FBiH

On je naglasio da od Vlade FBiH očekuju da ispunjava svoja obećanja. 

- Sada je do premijera Fadila Novalića i njegove vlade da pokažu koliko su ozbiljno mislili kada su obećavali poboljšanje statusa radnika u FBiH neposredno prije usvajanja novog Zakona o radu. Poručujemo im da je sada vrijeme da nas i djelima ubijede u ono što su obećavali – poručio je Šatorović. 

Usklađivanje minimalne plaće

Shodno prijedlogu SSSBiH, usklađivanje minimalne plaće vrši Vlada Federacije uz prethodne konsultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju FBiH, u skladu s kretanjem indeksa potrošačkih cijena, najmanje jednom godišnje.

    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.