BIH

POVRŠINSKI KOP DUBRAVE: Zaštitari čuvaju Rudnik od ilegalnih kopača uglja

Uprava smislila način kako da riješi dugogodišnji problem i spriječi nove tragedije

S. MUMIĆ

11.10.2015

Površinski kop Dubrave postoji već punih 30 godina i većim dijelom prostire se na teritoriji općine Živinice. Rudnik lignita unaprijeđen je ove godine u mnogo čemu, prvenstveno nabavkom nove mehanizacije, a jedan od bitnih segmenata rada je zaštita od nelegalnih kopača i odlaganje jalovine.

Velike štete

Otkako je PK Dubrave otvoren, gorući problem bio je krađa uglja, odnosno veliki broj nelegalnih kopača. Velika tragedija desila se početkom ove godine, kada su četvorica mladića, ilegalnih kopača uglja, upravo na tom PK izgubila život nakon što se na njih obrušila zemlja. Nesreća se desila u noći sa 21. na 22. februar, a tada su život izgubili Adel Šehić, Reuf Alibašić, Edin Herić i Alem Dedić. 
 
Kako se ovakve nesreće ne bi više dešavale, ali i kako se Rudniku krađom uglja ne bi nanosile velike štete, Uprava je odlučila angažirati zaštitarsku agenciju. Time je i posao rudarima uveliko olakšan. 

zastitari

Zaštitari obilaze teren, sprečavaju ulaske i krađu opreme 

- Krađa je nama, rudarima, bila veliki problem, jer nismo sami svakodnevno mogli sprečavati ilegalce da dolaze i odnose ugalj. Ali, Uprava je odlučila angažirati agenciju za fizičku i tehničku zaštitu lica i objekata i na taj način spriječiti ulazak u prostor PK i ilegalnu ekasploatacju. Uštede Rudnika na mjesečnom nivou kretat će se oko 25.000 KM, a samim time povećana je i sigurnost rudnika i nas samih koji radimo. Otkako su zaštitari ovdje, nije zabilježen nijedan slučaj krađe - kazali su nam rudari.

Zapljena mašina 

Certificirani agencijski zaštitari raspoređeni su na šest mjesta u krateru kopa, transportnom sistemu za ugalj i otkrivku, i sprečavaju krađu uglja i ostale opreme koja je u vlasništvu Rudnika. 

Dosadašnja praksa nelegalnog iskopavanja potpuno je zaustavljena. Pomoć pružaju i i pripadnici Sektora za organizirani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Svaka mašina koja bude zatečena u krugu rudnika a da mu ne pripada, bit će zaplijenjena, a onaj ko ju je unio, uz asistenciju tužioca, bit će procesuiran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.