BIH

Banja Luka noću pod opsadom policije

Pojačane mjere za zaštitu građana

G. DAKIĆ

26.10.2015

Nakon dva ubistva i jedne pljačke Banja Luka je noću pod opsadom policije, i to pripadnika svih jedinica Centra javne bezbjednosti. Načelnik CJB Boško Pandža rekao je nedavno da u Banjoj Luci postoje određeni problemi, ali da, ipak, sigurnost nije narušena. 

Uprkos tome, policija je već nekoliko dana i noći zaredom na ulicama Banje Luke, i to u proširenom sastavu.

Isključene kamere

Pandža je istakao da su pokazatelji rada policijskih službenika bolji u skoro svim segmentima od rezultata rada u istom periodu prošle godine, osim stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja.

Na području koje pokriva CJB za devet mjeseci ove godine evidentirana su 2.674 krivična djela, od kojih 2.325 općeg kriminaliteta. Riješena su 1.632 krivična djela iz oblasti općeg kriminaliteta. Centru je za devet mjeseci prijavljeno 1.595 krivičnih djela protiv imovine. U ovom periodu dogodilo se 3.109 saobraćajnih nesreća.

No, javnost su najviše zabrinula nedavna ubistva u Banjoj Luci, kao i filmska pljačka kod Nove Topole. U Jošikovoj Vodi u blizini Banje Luke 21. septembra ubijena je Rada Dojčinović (60). Nepoznat ubica u Dojčinović je ispalio dva hica iz pištolja pogodivši je u stomak i vrat. Ubica je isključio kamere na kući.

U Gundulićevoj ulici u centru Banje Luke 2. oktobra ubijen je narkodiler iz Slovenije Nebojša Čubrilović, koji je u aprilu prošle godine osuđen na dvije i po godine zatvora kao član kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Blindirano vozilo

Između ova dva ubistva u Novoj Topoli, koja se nalazi 40 kilometara od Banje Luke prema Bosanskoj Gradišci, četvorica maskiranih razbojnika presrela su blindirano vozilo firme „Sector Security“ iz kojeg su oteli određenu količinu novca, ranivši pri tome radnika osiguranja. 

Oduzeta tri pištolja i tri noža

Na području Banje Luke proteklog vikenda kontrolirano je 996 osoba i 414 vozila, a 97 osoba lišeno je slobode. Privremeno je oduzeto sedam grama materije koja asocira na marihuanu, pet tableta ekstazija, tri pištolja, oko 450 metaka različitog kalibra, metalni bokser, tri drvene palice, tri noža i dva sprej-suzavca.

  • 2.674 krivična djela evidentirana 
  • 2.325 djela općeg kriminaliteta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.