BIH

OSMANOVIĆ: SDA i SBB mogu snažno pokrenuti procese naprijed

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije

Autor:M. AŠČIĆ

31.10.2015

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH, rekao je u jučerašnjem razgovoru za „Avaz“ da vjeruje da će nova Federalna vlada biti imenovana početkom novembra, kako bi koalicioni partneri SDA, HDZ BiH i SBB što prije počeli snažno raditi na započetim reformama i stabilizaciji prilika u državi.

Reformska agenda

Osmanović je mišljenja da će promjene u Vladi Federacije i ulazak četiri ministra SBB-a u vlast na nivou FBiH, dati veći doprinos radu ove institucije, uz snažnu podršku nove većine u oba doma Parlamenta FBiH.

- Novu Vlada FBiH trebalo bi imenovati što prije, jer vremena za gubljenje nema. Mišljenja sam da je potpisivanje koalicije između SDA i SBB-a dobra reakcija na stanje na političkoj sceni u BiH – kazao je Osmanović.

On vjeruje da će dogovor SDA i SBB-a ubrzati implementaciju Reformske agende.

- Moramo raditi zajedno kako bismo ubrzali razvoj BiH, ekonomije, ubrzali nove investicije, ali prije svega otvorili nova radna mjesta. Dosta je bilo zastoja u ovoj državi, dosta je bilo politikantstva. SDA i SBB ozbiljno su shvatili kakvo je stanje u državi. Ova koalicija dobra je i zbog jačanja probosanskih političkih stranaka. Samo zajedno možemo riješiti najvažnija pitanja u zemlji - rekao je Osmanović.

On je precizirao da su, kada je rekonstrukcija Vijeća ministara u pitanju, obje stranke saglasne da Savez za promjene ostaje njihov partner, ali da je potrebno da SBB uđe u vlast na svim nivoima.

- Na taj način pokazuje se ozbiljnost i spremnost da se provedu zacrtani ciljevi. Samo ulaskom SBB-a u vlasti na svim nivoima to je moguće i postići – istakao je Osmanović.

Ocijenio je da Demokratska fronta (DF) ne bi trebala blokirati uspostavu nove vlasti u Federaciji, jer je ova stranka, kako je naveo, propustila šansu koju je imala.  

- DF je od samog početka povlačio poteze koji su očigledno vodili u opoziciju. Imali su vremena da ispune svoja obećanja. Propustili su šansu koju su imali, nisu uradili ništa. DF se očigledno bolje snalazi u opoziciji nego u vlasti. To mučenje koje smo imali sa DF-om konačno se moralo razriješiti - rekao je Osmanović.

Nećemo žuriti

Zamjenik predsjednika SDA prokomentirao je i izjavu lidera DF-a Željka Komšića da ova stranka neće napustiti vlast u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

- SDA i SBB radit će korak po korak. Mi ćemo pažljivo ići od kantona do kantona, pa onda preko Federacije do državnog nivoa. Mi nećemo žuriti niti bilo šta raditi nasilu. Nama su bitni jaki kadrovi i širi spektar odgovornih ljudi. Samo tako možemo snažno pokrenuti državu prema naprijed - kazao je Osmanović.

Imamo sposobne lidere 

Osmanović smatra da SDA i SBB imaju sposobne lidere koji su ostavili iza sebe lične nesuglasice, a u prvi plan stavili interese građana i države.

- Pokazali su jednu odgovornost i sve ostavili po strani. Uostalom, ovaj njihov potez pozdravili su svi, od boračkih organizacija, Islamske zajednice, do međunarodnih institucija u BiH. Pozitivna reakcija javnost najbolje govori o tome šta misle o koaliciji SDA SBB – istakao je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.