BIH

Hapse se šumari zbog nekoliko "stoja" mita, Muslimović i Kličić još čekaju na suđenje

Kako izgleda borba protiv korupcije u šumama Unsko-sanskog kantona

M. DEDIĆ

1.11.2015

Počelo je žestoko polovinom juna prošle godine hapšenjem “kralja šuma” Đevada Muslimovića, direktora Šumskog privrednog društva (ŠPD) “Unsko-sanske šume” i nesuđenog krajiškog premijera nakon abdikacije Hamdije Lipovače. Muslimović je, umjesto u Lipovačinu fotelju u zgradi “Brena”, sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), uletio u tužilački pritvor u bihaćkom Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Luke.

Iza rešetaka je proveo 90 dana, bio pušten 21 dan i radio kao direktor (!?), pa su ga opet pritvorili. S njim je uhapšen dio njegovog saradničkog tima - vozač, upravnik šumarije, kontrolori, a tokom istrage ispitani su izvršni direktori, članovi Nadzornog odbora (NO), pilanari, šumari... No, do danas, a prošlo je od tada 15 mjeseci, istraga koju vodi mladi tužilac Senad Ljubijankić nije rezultirala tužilačkom odlukom.

- Osumnjičeni se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s nizom koruptivnih krivičnih djela kao što su primanje i davanje mita te zloupotreba položaja i ovlasti - kazao je portparol Tužilaštva USK Adnan Tulić ubrzo nakon hapšenja Muslimovića.

Krajem jula ove godine Tužilaštvo USK objelodanilo je optužnicu protiv Amira Kličića, direktora Kantonalne uprave za šumarstvo  (KUŠ) USK, zbog, kako se navodi, više koruptivnih krivičnih djela. Kličić je suspendiran, čeka suđenje.

Posljednjih dana hapse se šefovi i šumari zbog manje-više “skromnih” uzimanja mita. Šef Odjela KUŠ-a USK u Bosanskoj Krupi Stanko Mirčetić uzeo je od saradnika Tužilaštva USK, nezvanično, vlasnika benzinske stanice iz Čave kod Bužima, obilježenih 300 KM, a s njim su uhapšeni i bosanskokrupski šumari Nermin Šabić i Mladen Škorić. Nadšumar Nijaz Ćoralić iz Bosanske Krupe sljedeći je uhapšeni zaposlenik, a on je “pao”, kako saznaje “Avaz”, zbog pet metara drva koje je poklonio Zuhdiji Brkiću iz Bihaća, također uhapšenog zbog davanja mita.

Novost u borbi protiv korupcije u ovom segmentu je činjenica da je aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK Dragan Polimanac podnio krivičnu prijavu protiv direktora KUŠ-a Kličića, a nakon posljednjih hapšenja nije znao odgovor na pitanje zašto šumu kradu oni koji su plaćeni da je čuvaju.

- Korupcija je bolest bh. društva, ne znam zašto kradu, ali hapšenja šumara i njihovih saradnika u kriminalu najvjerovatnije su plod istraga koje se vode - rekao je ministar, a sličnu izjavu dao je i premijer USK Izudin Saračević, koji tvrdi da se borba protiv korupcije nastavlja. 

No, istrage u ŠPD „Unsko-sanske šume“ i KUŠ-u USK poremetile su tokove poslovanja pilana, nema trupaca, lageri su prazni, a šumari sve pravdaju vremenskim nepogodama, lošim šumskim putevima i slabim radom firmi na izvlačenju drva. Poznavaoci tvrde da je  unutar “Šuma” stvarana klima kod pilanara i u javnosti kako bez suspendiranog direktora Muslimovića ništa više neće funkcionirati, pa ni nabavka trupaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.