BIH

LIČNOST SEDMICE Husein ef. Kavazović, istinski čuvar islama, svoga naroda i države!

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH

A. HADŽIĆ

22.11.2015

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović protekle sedmice našao se na udaru samozvanih “čuvara vjere” i njihovih internet-portala, putem kojih već dugo muslimane u BiH uvjeravaju u tobožnju ispravnost njihovog poimanja islama.  

“Internet-mudraci”

Nije prvi put da se reis Kavazović nađe na meti uvreda i negiranja radikalnih grupa i pojedinaca. Uputstvo koje je nakon prošlosedmičnog terorističkog napada u Parizu izdao muftijama o vremenu oglašavanja ezana za podne-namaz s naših džamija, a u znak saosjećanja s francuskim narodom, bio je samo povod za još jedan izljev njihovog bezumnog bijesa na put kojeg se u vjeri tradicionalno drže bosanski muslimani, a na čijem čelu se sada nalazi reis Kavazović.

Reisovo uputstvo “internet-mudraci” nazvali su nevjerstvom i novotarijom, što je s pravom naišlo na gnjev i osudu istinskih vjernika, zagovornika srednjeg puta u islamu, odnosno puta kojeg su se muslimani u Bosni držali kroz stoljeća. S tog puta, poznato je, nisu ih mogli skrenuti ni ratovi, ni bune, ni komunizam, a, sigurno je, neće moći ni radikalizam. 

Reis Kavazović dobro zna šta je njegova misija kao vrhovnog poglavara muslimana u BiH. Logično, nije se uplašio internet-pucnjeva neukih i nepismenih tumača vjere te je sazvao sastanak članova Rijaseta i muftija s kog je odaslao nedvosmislenu poruku muslimanima koje predstavlja. 

Srednji put

- Reisu-l-ulema i muftije su pozvali muslimane na dosljedno slijeđenje islama na osnovu tumačenja hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida, što je višestoljetna tradicija muslimana na ovim prostorima. Također, reisu-l-ulema i muftije su podsjetili na važnost primjene ranije donesenih rezolucija o tumačenju islama kojima se nalaže slijeđenje srednjeg puta, a odbacuju sve krajnosti u razumijevanju i prakticiranju vjere - poručeno je sa sastanka koji je predvodio reis Kavazović. 

Ove poruke najbolji su odgovor onima koji iskrene sljedbenike islama u BiH pokušavaju skrenuti s puta kojim ponosno gaze nekoliko stoljeća. A to je put u vjeri koja je protiv ubijanja i prolijevanja krvi nevinih ljudi, nasilja, terorizma i radikalizma svake vrste. Put kojim su nas toliko dugo vodili naši vjerski prvaci i kojim nas tako hrabro danas vodi i reis Kavazović. 

Dakle, čovjek koji je svaki put jasno i glasno najoštrije osudio svaki teroristički čin, potcrtavajući da teroristi ne predstavljaju našu zajednicu i našu vjeru! Čovjek koji neumorno ukazuje na potrebu izgradnje povjerenja, solidarnosti i suživota u BiH! Čovjek koji je 11. jula ove godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, u potočarskoj dolini suza, onima koji su došli da bace sjenu na dženazu žrtvama zagrmio: Okrenite se prema kibli! Čovjek koji zna kako se čuva islam, država i narod!

Odbrana BiH 

Ne treba reisa Kavazovića braniti od radikalnih mišljenja i stavova samoproglašenih šejihulislama i tobožnjih čuvara islama. Oni nisu mjera ni vjerovanja ni života muslimana, posebno ne nas u BiH, koji smo samo prije dvadesetak godina na najčasniji i najhrabriji način pokazali kako se bori za državu i opstanak u vjeri kojoj pripadamo. Među njima bio je upravo Husein ef. Kavazović. 

Kao što je poznato, on je učestvovao u odbrani BiH, a u toku rata nekoliko mjeseci bio je zarobljen u logorima u Hercegovini. 

Reis Kavazović rođen je 1964. godine u Jelovče Selu u Gradačcu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom diplomirao na Šerijatskom fakultetu Al-Azhar u Kairu. Magistar je šerijatskog prava. Na poziciju reisu-l-uleme izabran je s mjesta muftije tuzlanskog. Oženjen je i ima troje djece. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.