BIH

ZDRAVSTVO: Za zapošljavanje mladih ljekara 200.000 maraka

Vlada SBK želi zadržati mlade i stručne kadrove

K. KAVAZOVIĆ

28.11.2015

Na prijedlog ministra zdravstva i socijalne politike Nikole Grubešića (HDZ BiH) Vlada Srednjobosanskog kantona izdvojila je 200.000 KM za sufinansiranje zapošljavanja mladih i stručnih kadrova u oblasti zdravstva u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu. Riječ je o zapošljavanju deficitarnog kadra.

Amortizirati problem 

- Ova odluka isključivo se odnosi na mladi medicinski kadar, u prvom redu na doktore medicine i ostale deficitarne kadrove. Za ovu namjenu izdvojeno je 200.000 maraka odnosno po 20.000 KM svakoj zdravstvenoj ustanovi koja se odluči na zapošljavanje doktora medicine koji se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje odnosno doktora stomatologije, ako je to potrebno - pojasnio je ministar Grubešić.

Prema njegovim riječima, Vlada SBK je donijela političku odluku da pokuša zaustaviti odliv mladih i stručnih kadrova i amortizirati problem s kojim susreće ne samo SBK nego cijela BiH i cijela regija. 

Posljednjih godina primjetno je da mladi ljekari odlaze ne samo u susjednu Hrvatsku nego i u Njemačku, gdje ostaju raditi na vrhunskim klinikama. Takvi slučajevi zabilježeni su u Travniku.

nikola-grubesic

Grubešić: Deficitarni kadar

Osim ovog problema, prisutan je i problem nedostatka određenih specijalizacija. Tako u cijelom Kantonu nema specijaliste endokrinologa pa su građani prisiljeni odlaziti ili u Zenicu ili u Sarajevo.

Tri udruženja 

Na ovaj problem podsjetila su tri udruženja oboljelih od dijabetesa iz Travnika, Novog Travnika i Bugojna, a trebao bi biti  riješen tek za nekoliko mjeseci, po povratku doktora sa specijalizacije. Tada bi građani srednje Bosne u Javnoj ustanovi Bolnica Travnik trebali imati na raspolaganju i specijalistu endokrinologa.

Gosti iz Srbije i Makedonije 

Zanimljivo je da se u zdravstvenim ustanovama u srednjoj Bosni sve češće susreću ljekari iz Srbije i Makedonije. Oni u potrazi za poslom dolaze u BiH i često popunjavaju mjesta u bolnicama i domovima zdravlja u SBK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.