BIH

U 2016. radna mjesta za 18.000 ljudi!

Šta otkrivaju dokumenti Vlade i Federalnog zavoda za zapošljavanje

A. DUČIĆ

26.12.2015

Federacija će, uzmu li se u obzir planirana sredstva iz budžeta te Federalnog zavoda za zapošljavanje, za otvaranje novih radnih mjesta u narednoj godini izdvojiti ukupno 106.080.000 KM. Cilj je zaposliti 18.000 osoba!

Ove brojke proizilaze iz Vladinog programa prvog zapošljavanja i samozapošljavanja teškog ukupno 70 miliona KM te stavke finansijskog plana Zavoda za zapošljavanje FBiH od 36.080.000 KM. Prema Vladinom programu, plan je zaposliti 10.000 ljudi, dok Zavod cijeni da će se njegovim mjerama uposliti još 8.000 osoba s evidencije nezaposlenih.

Način provođenja 

Na protekloj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je finansijski plan Zavoda, koji predviđa sprečavanje dugotrajne nezaposlenosti, stvaranje uvjeta za stjecanje prvog radnog iskustva, samozapošljavanje, te mobilnosti radne snage.

zavod-fbih-zaposljavanje

Faksimil plana Zavoda 

- Ciljna grupa su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe koje su dugo nezaposlene, demobilisani borci i djeca nezaposlenih demobilisanih boraca, osobe s invaliditetom, kao i radnosposobne osobe s lakom i umjerenom retardacijom, članovi šehidskih porodica te poginulih branitelja, članovi domaćinstava u kojima nijedan član nije zaposlen, Romi, samohrani roditelji, hranitelji i njihova djeca, roditelji djece s posebnim potrebama, žrtve nasilja, civilne žrtve rata - navodi se u planu Zavoda. 

Federalna vlada protekle sedmice objavila je Uredbu o poticanju zapošljavanja kojom se precizira način provođenja njenog programa. 

Tako će se, prema jednom od članova Uredbe, postupak za dodjelu subvencije preduzeću koje primi nezaposlenu osobu pokrenuti na osnovu javnog poziva koji će objaviti Federalni zavod za zapošljavanje.

Zavod će biti taj koji će provjeravati kvalificiranost poslodavca, ali i osoba koje se zapošljavaju, a on će, zajedno s Poreznom upravom, nadzirati proces zapošljavanja odnosno korištenja subvencija.

Predviđene i kazne

Osnovni uvjeti za poslodavce koji će koristiti subvencije za novo zapošljavanje osoba bit će da uredno izmiruju dažbine prema državi. S druge strane, poslodavac koji koristi subvenciju ne smije smanjiti broj zaposlenih u odnosu na onaj broj koji je imao na dan 31. marta 2015. godine.

uredba-o-zaposljavanju

Faksimil Vladine uredbe  

- Zavod za zapošljavanje će izvršiti refundaciju sredstava za svakog poslodavca pojedinačno, kao i za osobu koja se sama zapošljava, na način da refundira ugovoreni iznos za protekli mjesec. Osoba koja se sama zapošljava obavezna je da najdalje do kraja mjeseca za protekli mjesec kantonalnoj službi dostavlja specifikacije plaće ovjerene u poreznoj upravi i drugu prateću dokumentaciju - kaže se u Uredbi.

Također, Uredbom se i izriču kazne za one koje zloupotrijebe ovaj proces u smislu zakidanja osobe koja se zapošljava ili države, a one se kreću od 3.000 do 10.000 KM.

Zahtjevi tržišta rada

U fokusu će biti, kako se navodi u planu Zavoda, podrška pripremama za rad nezaposlenih osoba, prije svega mladih bez radnog iskustva. Mjere su, tvrdi se, prilagođene potrebama i zahtjevima tržišta rada i zapošljavanja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.