BIH

Najpoželjniji poslodavci - stranci pa onda država!

Regionalno istraživanje tržišta rada proveli portali Posao.ba, Moj-posao.net i Infostud.com

E. HALIMIĆ

27.12.2015

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika, tačnije njih 39 posto, izabralo bi kompaniju koja je u vlasništvu stranog vlasnika, a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24 posto ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija za 22 posto ispitanika, rezultati su istraživanja tržišta rada u BiH.  

Internet-portal Posao.ba je u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com) proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje. U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, odnosno više od 2.500 ispitanika iz BiH, od kojih je 57 posto nezaposlenih, 32 posto zaposlenih, a 11 posto ispitanika se još školuje.  

Siguran posao

Bez obzira na prilike na tržištu rada BiH, 46 posto ispitanika planira promjenu posla. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije, njih 59 posto, a najmanje Hrvati, svega 39 posto. Zanimljivo je da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45 posto Hrvata u odnosu na 36 posto ispitanika iz Srbije i 37 posto ispitanika iz BiH. Većina ispitanika iz BiH, tačnije 53 posto, izjavila je da se ne boji za svoje trenutno radno mjesto.  
  
U kategoriji zaposlenih ispitanika iz BiH, njih 60 posto misli da su za dobivanje posla presudni iskustvo, 57 posto smatra da su to znanja i vještine, a 45 posto smatra presudnim poznanstva i veze. Dodatne edukacije ocijenilo je kao najmanje bitne 20 posto ispitanika, zatim slijedi formalno obrazovanje - fakultet sa 22 posto glasova ispitanika, a sreću kao presudni faktor za dobivanje posla navelo je 26 posto zaposlenih.  
  
Kada je riječ o zaposlenim ispitanicima zemalja regiona, 56 posto učesnika ankete iz Srbije misli da je za dobivanje posla najvažnija veza, dok je za 55 posto ispitanika presudno iskustvo. Ispitanici iz Hrvatske, tačnije njih 53 posto, smatraju da je za dobivanje posla ipak presudno kvalitetno radno iskustvo, dok  
48 posto ispitanika iz Srbije i Hrvatske misli da su presudne veze, znanje i vještine.   

Sigurnost i plaća

Prosječan period nezaposlenosti u 30 posto slučajeva traje između jedne i tri godine. Četvrtina ispitanika iz BiH se za vrijeme nezaposlenosti u prosjeku prijavila na 11 do 30 oglasa za posao. Posao u struci traži 23 posto ispitanika iz BiH, a čak 74 posto njih izjavilo je da traži bilo kakav posao, bez obzira je li vezan uz njihovu struku ili ne.
Situacija u Hrvatskoj i Srbiji je prilično slična.  
  
Skoro 70 posto bh. ispitanika iz grupe nezaposlenih je kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta navelo mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, 63 posto sigurnost posla i 60 posto plaću. 

Nije sve u novcu

Rezultati ovog regionalnog istraživanja pokazali su da ispitanicima nije najvažniji novac kao faktor motivacije na radnom mjestu. Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, nalazi priznanje za obavljeni rad 35 posto, dok su na drugom mjestu sa 31 posto odgovora međuljudski odnosi. Situacija u zemljama regiona nije znatno drugačija, pa su tako ispitanicima iz Srbije i Hrvatske na prvom mjestu međuljudski odnosi, dok je priznanje za obavljeni rad na drugom. U sve tri zemlje novac kao bitan faktor zadovoljstva na radnom mjestu dolazi tek na treće mjesto.   

Mišljenje zaposlenih u BiH

60 % smatra da je za dobivanje posla presudno iskustvo

57 % smatra da su to znanja i vještine

45 % smatra presudnim poznanstva i veze

Mišljenje nezaposlenih u BiH

70 % smatra najvažnijim mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja 

63 % smatra najvažnijim sigurnost posla

60 % smatra najvažnijim plaću

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.