BIH

SPORTSKA BORILIŠTA Hoće li banjalučki "Marš na Drinu" ostati nekažnjen?

Na "starom derbiju" između Borca i Slobode

Edin SKOKIĆ

3.3.2016

Proteklog vikenda zakotrljao se "balun" u BHT Premijer ligi BiH. U Sarajevu i Mostaru viđene su izvanredne nogometne predstave, kojima su svjedočile hiljade zaljubljenika najpopularnijeg planetarnog sporta.

Igran je i "stari derbi" između Borca i Slobode. Banjalučanima je ova utakmica bila od sudbonosnog značaja za opstanak, isto toliko i Slobodi kada je riječ o borbi za titulu prvaka.

Međutim, početak ovog meča ponovo je podsjetio na dane kada je politika u sportu, pogotovo u našem nogometu, vodila glavnu riječ. S razglasa Gradskog stadiona, baš u trenutku kada su nogometaši obje momčadi koračali ka centru igrališta, zaorio se "Marš na Drinu".

Koračnica "Marš na Drinu" nastala je u Prvom svjetskom ratu, a postala je simbol srpske vojske u svim narednim ratovima, pa i posljednjem krvavom u Bosni i Hercegovini.

Koračnica "Marš na Drinu", u entitetu RS, doživljava se kao domoljubnu i rodoljubiva numera, ali niko, pa ni rukovodstvo Borca, ne treba zanemariti činjenicu da su uz taktove teksta Stanislava Biničkog protjerivani i ubijani Bošnjaci i Hrvati u periodu od 1992. do 1995. godine i da kod njih "Marš na Drinu" budi sjećanje na tragične uspomene nikom poželjene.

UEFA je potrošila milione i milione eura na transparente "Stop rasizmu" ili "Stop nacionalizmu". Zbog svega toga sportska borilišta, nesumnjivo, moraju biti operirana od svih politika, pa tako i od velikosrpske.

Ne tako davno, podsjećanja radi, sudac Ognjen Valjić prekinuo je utakmicu na Koševu između Sarajeva i Leotara zato što je jedan od gledatelja imao zastavu sa ljiljanima. Utakmica nije nastavljena sve dok se "modra boja na bijelome platnu" nije uklonila sa našeg najveće stadiona, bez obzira što je BiH upravo sa tom zastavom primljena u članstvo UN-a.

Da li je utakmica u Banja Luci, pod taktovima ratničke pjesme koja veliča srpsku armiju, trebala uopšte početi? Treba li u drugim dijelovima BiH, Borcu i klubovima iz entiteta RS odgovoriti na adekvatan način i puštati ratničke numere sa razglasa?

Naravno da ne! Revanšizma ne smije biti, ali ni podgrijavanja nacionalističkh strasti što je, bez ikakve sumnje, "Maršom na Drinu" napravljeno u Banja Luci.

Na potezu su "mudre glave" u N/FS BiH. Oni moraju presjeći ovakve i slične pojave, prije nego što vrag odnese šalu. Ovakve pojave, ma gdje se dogodile, ne mogu proći nezapažene, ali i nekažnjene!

edin-skokic

Piše: Edin SKOKIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.