BIH

Je li oružje pronađeno blizu Vučićeve kuće moglo doći iz BiH?

Nakon što su sigurnosne službe Srbije otkrile nove detalje

A. DUČIĆ

1.11.2016

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je jučer da je završeno vještačenje oružja pronađenog u subotu navečer u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima. On je istakao da je na oružju utvrđeno da postoje DNK tragovi najmanje tri osobe te da je otkriveno da je pronađena „zolja“ proizvedena u jednoj od fabrika namjenske industrije na području bivše Jugoslavije, a da je u Jajince dospjela iz Doboja. 

stefanovic

Stefanović: Postoji nekoliko scenarija

Istraga se nastavlja

Stefanović je naveo da je malo vjerovatno da je oružje slučajno doneseno u šumu da bi se tu odložilo te da postoji nekoliko scenarija o tome šta se desilo i ponovio da se istraga nastavlja. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić rekao je za "Avaz" da je u interesu i naše države da ovaj slučaj bude rasvijetljen i da budu otkrivene osobe koje su povezane s tim oružjem

kresic2

Krešić: Rasvijetliti slučaj

- Sve što budu tražili, kolegama iz Srbije bit će stavljeno na raspolaganje - rekao nam je Krešić.

Direktor Policije RS Darko Ćulum potvrdio je za naš list da je u komunikaciji sa srbijanskim MUP-om, ali da nisu dobili informaciju o tome da je oružje pronađeno u Jajincima došlo s područja RS. S druge strane, premijer Vučić, koji je jučer bio u posjeti Njemačkoj, izrazio je bojazan da će teško biti otkriveno ko je donio oružje u šumu u blizini njegove porodične kuće te u koje je svrhe to urađeno.

- Sve je nekako malo čudno, ali ja vjerujem u naše državne organe i službe. Uvjeren sam da će oni taj problem da riješe - rekao je Vučić novinarima u Hamburgu.

Remont i održavanje

Vojni ekspert Berko Zečević izjavio je za "Avaz" da neprecizne informacije iz Srbije o povezivanju oružja pronađenog u blizini Vučićeve kuće s Hrvatskom i BiH smatra zlonamjernim.

berko-zecevic

Zečević: Prostor za manipulaciju 

- Jedina fabrika koja je prije rata proizvodila „zolje“ nalazila se u Srbiji, tačnije u Krušiku. Vojska Srbije, odnosno prijašnja JNA, imala je kontrolu nad najvećim dijelom naoružanja. U Doboju se nalazi radionica za remont i održavanje municije Oružanih snaga BiH, što može značiti da je ta „zolja“ u nekom periodu bila povučena iz skladišta OSBiH te došla u Doboj na uništavanje. Ali, diskutabilno je da je neko mogao utvrditi da je to došlo iz Doboja samo na osnovu evidencije oznaka oružja - rekao je Zečević.

Bombe se proizvodile u Bugojnu, Danilovgradu i Kragujevcu

Što se tiče ručnih bombi, za koje se tvrdi da su iz okolice Sarajeva, Zečević kaže da su se bombe prije agresije na BiH proizvodile u Bugojnu, odnosno u današnjem "Binasu", te u Danilovgradu u Crnoj Gori.

- Bombe su se, također, proizvodile i u Kragujevcu, takozvane kragujevke, pa su se nekada dovozile u Tehničko-remontni zavod Hadžići. Ali, mi još ništa tačno ne znamo o tome. Te informacije ministra unutrašnjih poslova Srbije pružaju prostor za manipulacije - kazao je Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.