BIH

Riskiraju život za mizeriju

Divlje jame, deponije željeza i površinski kopovi mnogima su izvor primanja

E. Trako

2.12.2016

"Plin ugušio trojicu kopača, pod zemlju išli za samo 50 KM", "Obrušila se zemlja na dvojicu mladića", "Poginuli kopajući za hljeb svojoj djeci"... To su samo neki od naslova koji s vremena na vrijeme uzdrmaju javnost.

Često se ne zna ko je kriv. Ko snosi odgovornost za smrt Sedžada Džerahović (33), Amira Arnautovića (29) i Huseina Delića (30), koje je ljetos ugušio plin dok su kopali ugalj na deponiji metalurškog otpada Rača kod Zenice?

Krivične prijave

Prema svemu sudeći, nije niko! A njihove kolege i danas idu na Raču, kopaju pa preprodaju, jer nemaju gdje drugo zaraditi koru hljeba. Ranijih godina na ovom opasnom mjestu poginuli su Ruhija Doglod i Sabit Kobić. Ferid Osmanović, glavni federalni rudarski inspektor, kaže za naš list da inspekcija reagira kada je riječ o pravnim osobama, ali da je, kada se radi o fizičkim osobama, nadležna uglavnom policija.  

- Ako je riječ o divljim jamama, koje ugrožavaju rad legalnog rudnika mrkog uglja, naravno da uprava rudnika mora poduzeti aktivnosti, eliminisati te pojave, odnosno divlje jame. Naravno, mogu se podnijeti i krivične prijave protiv onih koji rade protivzakonito. U suštini, da bi se generalno riješio ovaj problem, potrebno je da se uključi društvena zajednica u cijelosti - kaže Osmanović.

ferid-osmanovic1

Osmanović: Uključiti društvenu zajednicu u cijelosti

U rješavanju problema ilegalnih iskopina i deponija ohrabruje informacija iz Tuzlanskog kantona. Naime, suđenje optuženim rukovodiocima i uposlenicima Površinskog kopa Dubrave, koji se optužnicom Tužilaštva TK terete da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u stjecaju s krivičnim djelom oštećenja zaštitnih naprava na radu, počet će 6. januara 2017. u Općinskom sudu Živinice. 

Epilog je to tragedije koja se u februaru 2015. godine dogodila na PK Dubrave, kada su u rejonu glavne proizvodnje smrtno stradali ilegalni kopači uglja Alem Dedić (28), Arif Alibašić (28), Adel Šehić (27) i Edin Herić (18). 

Ilegalni hodnici

Rudari divljih jama u Ričici, kako saznaje "Dnevni avaz", nedavno su, kopajući mrki ugalj, svojim ilegalnim hodnicima stigli na nekoliko metara do hodnika RMU Kakanj. No, na vrijeme su uočeni i ta je jama zatrpana, odnosno zabranjen je rad. 

Nezvanično, interne inspekcije stalno nadgledaju divlje rudnike u Ričici. Ali, njihov rad još nije u potpunosti zabranjen. 

Gladna djeca čekaju u kući 

Za rad u utrobi zemlje potrebna je struja. Jame u Ričici duboke su i po 200 metara. Tako je pored svakog ulaza postavljen agregat. Ugalj se pakuje u vreće. Svaka jama ima svog "gazdu" - čovjeka koji je otvorio jamu i za kojeg ostali kopači rade za dnevnicu. Kažu da kopači nisu kriminalci i da ih gladna djeca čekaju u kući. 

Pakao u Ričici

Prije nekoliko mjeseci, reporteri našeg lista bili su u posjeti jamama u Ričici. U uskim hodnicima u kojima se može proći samo pognut, velika je vlaga. Za razliku od legalnih, pravih rudnika, u kojima se prije silaska upisuje u posebnu knjigu, zadužuju lampa, šljem, rukavice, posebno odijelo... u paklu u Ričici prvo se treba opremiti velikom hrabrošću! Od ostale opreme rudari uglavnom imaju gumene čizme i jeftinu lampu. Ko ima šljem - ima, a ko nema, neka moli Boga da se ništa ne obruši. Pitanje je vremena kada će neko stradati!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.