BIH

(VIDEO) Tuča u ''Humu'', pljačka trafike, vozač zatečen s pištoljem... "Avaz" u patroli sa specijalcima MUP-a KS

Na svaki poziv motorole Interventni vod je spreman za akciju

Autor:A. KAPO

10.1.2017

"Kornjače", "Oklopnjaci", "Specijalci", "Crne uniforme" - samo su neki od naziva kojima obični građani nazivaju pripadnike interventnih vodova MUP-a KS. Ekipa ''Dnevnog avaza'' imala je privilegiju da patrolira nekoliko sati u noćnoj, kako mnogi kažu, najturbulentnijoj smjeni, s jednom od ekipa Trećeg interventnog voda - Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kako glasi puni naziv ove elitne jedinice.

Gas do daske

Ispred Treće policijske uprave Policijske stanice Novo Sarajevo dočekao nas je tročlani tim - Fuad Porča, Ervin Bjelica te Alen Kremo, ujedno najmlađi član ekipe, koji ima svega 26 godina. Sama pojava pravih gorostasa u crnim uniformama i čvrst stisak ruke prilikom upoznavanja odmah su nam dali do znanja s kim imamo posla. Fudo, kako ga zovu kolege, predložio nam je da odemo na kafu u obližnji kafić da bismo dogovorili sve detalje.

- Vaša sigurnost je na prvom mjestu. Mi večeras možemo imati pucnjavu, pljačku... - ozbiljnim glasom kazao nam je Porča.

Odmah na početku pitali smo naše domaćine jesu li tačne gradske priče da imaju veće ovlasti od "običnih" policajaca, da s njima nema priče kad nekoga zaustave, da prvo udaraju pa onda pitaju... Uslijedio je smijeh.

- To su smiješne priče. Apsolutno imamo iste ovlasti kao i bilo koji drugi naš kolega. Sve zavisi od stava policajca. Kako se policajac postavi, tako će i građanin reagirati. Mi se jedino razlikujemo po opremi zbog opisa naših zadataka. Recimo, na nama su uvijek panciri, jer idemo prvi na bilo koju ozbiljniju intervenciju. Imamo i taktičku opremu za suzbijanje narušavanja javnog reda i mira - rekao nam je Porča.

Policajci nam kažu da nisu tačne ni informacije da oni ne smiju prijeći u drugu općinu, pa čak i manji entitet, jer postoji takozvana međupolicijska saradnja. Kako su nam pojasnili, kada hvataju neku osobu, njihova je dužnost samo da obavijeste nadležne iz dijela grada u koji su zašli. Naglašavaju da prilikom takvih opasnih akcija često ne nailaze na razumijevanje vozača koji ne poštuju njihovu svjetlosnu i zvučnu signalizaciju.

Poput duhova

Ugodno ćaskanje i kafu na toplom prekida veza na motoroli. Nismo uspjeli ni pitati šta se događa... Samo smo čuli Fudu kako nam visokim tonom kaže "Idemo" te kako trčeći konobaru poručuje "platit ćemo kasnije"... 

Potpisnik ovih redova nije uspio ni jaknu obući, a policajci su već bili u službenom vozilu, s gasom do daske. Naša ekipa, i pored svih napora, uspjela je pratiti policajce svega dva semafora, nakon čega su se izgubili poput duhova u holivudskim filmovima. Srce nam je lupalo brže nego što treba, pa se svi trebamo zapitati kako je tek policajcima.

Kako je izgledala noć sa sarajevskim specijalcima pogledajte u videu:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.